Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - Culture of Change it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre, radio. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 09. Svibanj 2017. u 12:00

apap
Re-Imagine Europe
Re-Imagine Europe

Kultura promjene

apap 2020 - 7. GANZ NOVI FESTIVAL

RUJ.
24
Ned
24. Rujan 2017.
Nedjelja u 17:00
SC - Savska 25 — Ulaz besplatan!
RUJ.
23
Sub
23. Rujan 2017.
Subota u 17:00
SC - Savska 25 — Ulaz besplatan!
RUJ.
22
Pet
22. Rujan 2017.
Petak u 17:00
SC - Savska 25 — Ulaz besplatan!
RUJ.
21
Čet
21. Rujan 2017.
Četvrtak u 17:00
SC - Savska 25 — Ulaz besplatan!

Čovjek je jednako tako stanovnik vremena, kao što je i građanin države, i ako se drži neumjesnim, čak nedopustivim, isključiti se iz navada i običaja kruga u kojem se živi, zašto nam jednako tako ne bi bila dužnost izborom svoga djelovanja dati jedan glas potrebama i ukusu stoljeća?

U duhu Schillerove rečenice iz O estetskom odgoju čovjeka u nizu pisama 7. međunarodni festival razvojnog kazališta Ganz novi festival skače kroz vrijeme i sažima se u dva kazališna tjedna kako bi podržao dvije ganz nove inicijative. Družimo se od 21. do 24. rujna, te ponovno od 7. do 16. prosinca. Mjesto događanja je Studentski centar u Zagrebu, a ulaz na festival je besplatan. Ganz predstavlja kazališne i plesne umjetnike mlađe i srednje generacije, povezuje lokalne i međunarodne umjetnike i organizacije te prati i njeguje suvremene tendencije i nekonvencionalan pristup u izvedbenim umjetnostima.


Neopterećen žanrovskim okvirima, Ganz shvaća kazalište u najširem smislu riječi - kao medij koji balansira na rubovima književnosti, plesa, performansa, opere, aktivizma, filmske, likovne i medijske umjetnosti. Ganz nastoji biti društveno aktivan, zajednički prostor razmišljanja i djelovanja, a ovogodišnji je s obzirom na trenutnu situaciju na sceni, ponajprije radni prostor, prostor dijeljenja resursa te razmjene umjetničkih praksi, iskustava i znanja, naglasila je njegova umjetnička voditeljica, Silvija Stipanov.

U četiri dana rujanskoga Ganza, 70-ak umjetnika/ca i studenata/ica te 45 filmskih autora/ica predstavit će svoje projekte: plesne i kazališne predstave, multimedijalne instalacije, filmske projekcije i edukativne programe.

7. Ganz ima rekordan broj premijernih izvedbi (5) hrvatskih autora, od koje ćemo tri gledati u rujnu. To su Ivan Penović i njegov projekt Prijeđanje vublike 148 koja se bavi pitanjem kazališne publike, preuzimanjem aktualnih televizijskih i internetskih marketinških strategija, preispitivanjem pojma spektakla i načina na koji se takav događaj nosi s drugim, dominantnijim medijima te na koncu formiranjem specifične publike odnosno njezina gledišta. Koreografkinja i plesačica Roberta Milevoj u svojem najnovijem radu i dalje se bavi istraživanjem odnosa između prirodnogumjetnog prostora, tragajući za načinima na koje je prirodna emotivna iskustva moguće transformirati u umjetne prostore izvedbe. Familija, kroz istraživanje životinjskog svijeta, na scenu postavlja problematiku subivanja u onom ljudskom, tragajući za novim značenjima aktivne prisutnosti u zajednici. Travelogue autora Žaka Valente počiva u susretu izvođačkog tima koji se sastoji od mladog i starijeg izvedbenog para. Su-postavljajući te dvije izvedbene kvalitete i snage (mladost nasuprot iskustvu), predstava otvara niz intrigantnih pristupa istraživanju plesnoga naslijeđa, kao i mehanizama pamćenja, pohranjivanja, ali i predviđanja budućnosti plesa. Rad je inspiriran poezijom Maka Dizdara. Makovim riječima: „Ti znaš da put od tebe do mene nije isto što i put od mene do tebe“.

Žak Valenta / TRAFIK: Travelogue

Ganz novi festival donosi i 4 radionice. Narodni ples bez granica vodit će koreografkinja Ásrún Magnúsdóttir. Riječ je o narodnom plesu koji ne mari za naciju, boju i spol, dok će kustos Alexander Roberts u trosatnoj radionici predstaviti niz metafora koje, svaka na svoj način, postavljaju konceptualne temelje za promišljanje uloge kustosa u izvedbenim umjetnostima danas. Cilj dvodnevne radionice Atrij je vrt je pozornica je atrij voditeljica Ive Peručić i Maje Subotić Šušak je osmisliti i izgraditi polifunkcionalni vrt u Atriju &TD-a. Spojit će kazalište (izvedbu) i konkretnu akciju s onim što je održivo, zdravo, društveno i lijepo u ono što kultivira i uzgaja – VRT. Saša Božić, Oliver Frljić, Miran Kurspahić i Anica Tomić kazališni su redatelji/ice koji su sa svojim autorskim radom počeli upravo u Teatru &TD. Kroz radionicu Time is out of joint studentima ADU će prenijeti svoja znanja i vještine rada u kazalištu i izvan njega, ukazati na društvenost i političnost prakse, korelaciju s drugim medijima i neprekidne veze kazališta i svakodnevnoga života. Svaki mentor unutar radionice ima svoju temu i fokus rada. Oliver Frljić se fokusira na Akciju ispisivanja antifašističke poezije na Trgu maršala Tita i afirmaciju kulture sjećanja, Anica Tomić se fokusira na metodologije prevođenja značenja iz jednoga medija u drugi, Saša Božić na termine procedura i performing statement u susretu izvođača i publike, a Miran Kurspahić na javni performans kao čin umjetničke pobune na Trgu maršala Tita.

Akcija ispisivanja antifašističke poezije na Trgu maršala Tita

Nova programska linija GANZ NOVE INICIJATIVE redefinira festival i kao svojevrstan start-up za nove projekte, pa u rujnu surađujemo s Udrugom za zaštitu okoliša i održivi razvoj – RIO Zagreb koji lansiraju Zagreb Green Film Fest. Premijerno izdanje festivala prikazat će 45 amaterskih kratkometražnih filmova koji kroz individualne redateljske pristupe govore o aktualnim ekološkim problemima te žele podići svijest građana o očuvanju prirode i samog okruženja u kojem živimo. U prosincu se spajamo s novim festivalom fokusiranim na suvremenu izvedbenu umjetnost i live art. Radi se o Dance Innu, mini pop-up festivalu i međunarodnom tematskom okupljanju u organizaciji kazališne skupine de facto.

Na Ganzu možete uživati i u najnovijoj hit predstavi autorica Anice Tomić i Jelene Kovačić Magic Evening, plesnoj predstavi The Valley, islandsko-flamanskoga koreografskoga dua koji čine Inga Huld Hákonardóttir i Rósa Ómarsdóttir, a umjetnički kolektiv Kevin Or Harry stiže nam s predstavom Syden, Songs From A Valley Of Love and Delight koja traži višedimenzionalnu reprezentaci­ju iskustva slobode, holističkoga mentalnoga prostora gdje ljudi upoznaju sebe, udaljeni od ograničenja svakodnevnog života.

KEVIN OR HARRY: Syden

Multimedijalni umjetnik Davor Sanvincenti na Ganzu će predstaviti drugi dio instalacije Navijamo za Sunce. To je multimedijalni solarni sat, neovisna platforma za promociju suvremene glazbe i zvukovne umjetnosti te participativna instalacija trajno postavljena na krovu Atrija &TD-a. Pogonjen energijom samoga Sunca, pomoću solarnog panela napaja se platforma 4-kanalnih zvučnih kompozicija u trajanju od 490 do 507 sekundi, odnosno onoliko koliko treba Sunčevoj svjetlosti da stigne do našeg oka na Zemlji. Svaka kompozicija reproducira se 8 minuta prije svakog punog zemaljskog sata te tako na suptilan način naglašava i osvješćuje Zemljino gibanje oko Sunca, njezinu brzinu koja nam određuje i bilježi tempo doživljajnih sfera. Novi, drugi dio instalacije sastoji se od metalnog kotača, postavljenog na vanjskom zidu Atrija &TD, gdje će svaki prolaznik, u bilo koje doba, a moći okrenuti (navinuti) kotač i napuniti bateriju. Od tuda i naziv sata Navijamo za Sunce.

Davor Sanvincenti: Navijamo za Sunce

Svoj ganz novi album Bedrooms, eksperimentalna zagrebačka četvorka naziva (The) Lesser Men predstavit će u petak, 22. rujna, a na taj će dan album ujedno doživjeti i svoje prvo diskografsko izdanje. Specijalni gost te večeri je The Marshmallow Notebooks. Ostale festivalske dane, program zatvaramo plesnim karaokama ili Danceokama. Dođite, izaberite pjesmu i plešite poznate koreografije ispred velikih ekrana. Očekujte mash-up Beyoncé, Yelle, Marine Abramović, Mary Poppins. Ovo je vaš danceoke.

(The) Lesser Men

Sve o festivalu na ganznovi.sczg.hr i  na Facebook stranici.

Dobro došli na 7. Ganz :)!