Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 18. Siječanj 2022. u 13:10

Kultura promjene

Dokukino u gostima – Upoznaj autora: ROBERT ZUBER

LIS.
4
Sri
4. Listopad 2017.
Srijeda u 19:00
MM Centar — 22 kn

4. 10 u 19 h u MM centru / 22 kn - na ulazu u MM centar

Samo par dana nakon zagrebačke kino-premijere njegovog najnovijeg filma Život od milijun dolara, Dokukino zaviruje iza kulisa ovog i ostalih filmova kontroverznog i uvijek aktualnog Roberta Zubera koji će nam objasniti zašto nema više istraživačkih dokumentaraca na hrvatskoj sceni, je li bitno ostati u životu svojih protagonista i nakon što se kamere ugase te zbog čega njegovi dokumentarci „zaobilaze“ Hrvatsku javnu televiziju.

Diskurzivni program Dokukina pod nazivom Upoznaj autora nastavlja se ove jeseni uz gostovanje jednog od najzanimljivijih i najkontroverznijih hrvatskih dokumentarista, Roberta Tomića Zubera.

Svoj dosadašnji rad predstavit će pred publikom MM centra u srijedu 4. listopada u 19 sati uz strogu moderatorsku palicu filmskog kritičara, selektora i autora programa Vladan Petkovića. Nakon što „upoznamo autora“, slijedi projekcija njegova najnovijeg filma pod nazivom Život od milijun dolara o humanitarnoj akciji i djevojčici koja je ujedinila Hrvatsku javnost kao nitko dosada – Nori Šitum.

Široj javnosti Robert Zuber poznat je kao istraživački novinar čije su emisije Misija i Paravan bile među najgledanijima na HRT-u. Nakon uredničke i voditeljske pozicije tijekom kojih se bavio konkretnim društvenim pitanjima, Zuber postaje urednik Dnevnog programa i Dokumentarne produkcije na javnoj nacionalnoj televiziji.

Istaknuo se kao autor u čijem su fokusu teške i često kontroverzne socijalne teme što dokazuje njegov prvi film Na stanici u Puli (2001.) koji govori o prvom koncertu Đorđa Balaševića u Hrvatskoj nakon rata. Redateljsku karijeru nastavio je autobiografskim filmom Slučajni sin (2007.), osobnom potragom za svojom biološkom majkom te prvi film u kojem se predstavlja i kao autor i kao subjekt .

Ulogu aktivnog autora proširuje u filmu Mila traži Senidu (2010.) u kojem bošnjačku djevojčicu koja je nestala u vihoru rata u Bosni i Hercegovini pronalazi usvojenu i pod drugim imenom u jednoj srbijanskoj obitelji u Beogradu.

Zuberov najnoviji dokumentarac Život od milijun dolara ponovno je uzburkao javnost svojom temom o pronevjeri novca namijenjenog za liječenje teško bolesne djevojčice Nore Šitum za koju se financijska pomoć velikim dijelom skupljala javno putem medija i društvenih mreža kroz udrugu Hrabro dijete.

Film je premijerno prikazan ove godine na Pulskom filmskom festivalu, a zagrebačka će ga publika moći pogledati i u srijedu 4. listopada nakon razgovora koji počinje u 19 sati.

Autora upoznajemo kroz inserte iz njegovih filmova te uz razgovor o dosadašnjem radu, odnosu između istraživačkog novinarstva i interventnog dokumentarizma, percepciji njegovog rada u društvu i među filmašima, o godinama provedenim na HRT-u i kontroverzama koje su ga pratile.

U srijedu u MM centru odgovaramo na pitanje: je li Robert Tomić Zuber uistinu hrvatski Michael Moore?

Cijena ulaznice za program Upoznaj autora iznosi 22 kune, a može se kupiti na blagajni MM centra. Dio prihoda od prodaje ulaznica donirat će se Zakladi Nora Šitum.

Program se realizira u suradnji Dokukina i Kulture SC.