Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 18. Siječanj 2022. u 13:10

Kultura promjene

I. Martinić: DRAMA O MIRJANI I OVIMA OKO NJE

LIS.
22
Pet
22. Listopad 2021.
Petak u 20:00
Teatar &TD - Polukružna
LIS.
21
Čet
21. Listopad 2021.
Četvrtak u 20:00
Teatar &TD - Polukružna
RUJ.
30
Čet
30. Rujan 2021.
Četvrtak u 20:00
Teatar &TD - Polukružna
RUJ.
29
Sri
29. Rujan 2021.
Srijeda u 20:00
Teatar &TD - Polukružna

premijera: 29. 9. 2021., Polukružna &TD / Ulaznice / Ulaznice.hr / Facebook

Dramski pisac Ivor Martinić vraća se svom ranom dramskom tekstu Drama o Mirjani i ovima oko nje, prvi puta postavljajući ga samostalno pitajući se tko je Mirjana danas, 14 godina nakon što je napisana. Kroz novu verziju drame koja govori o banalnosti svakodnevice, otuđenosti, apsurdu današnjice, međusobnom nerazumijevanju i težini ženskog prolaska kroz život, autor se fokusira na naslovni lik i njezin odnos prema dvije jake žene koje je okružuju (Majka i Kćer).

Tri glumice (Ivana Krizmanić, Maja Posavec i Marina Redžepović) izmjenjuju se u interpretaciji naslovnog lika, donoseći vlastiti autorski stav prema istom. U trenutku kad ne igraju Mirjanu, glumice predstavljaju lik njene majke ili kćeri, te se lik Mirjana tako rasprostire i na ostale likove iz drame. Naslovni lik Mirjane tako plovi iz jedne u drugu glumačku osobnost, a u isto se vrijeme u njega propuštaju ostaci karaktera Majke i Kćerke. Riječ je o istraživačkom, intimnom autorskom iščitavanju Drame o Mirjani i ovima oko nje u kojem se ispituje odnos glumca i dramskog teksta u izvedbi.

Drama o Mirjani i ovima oko nje višestruko je nagrađivana drama suvremenog hrvatskog dramatičara Ivora Martinića. Praizvedena 2010. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u interpretaciji Mirjane Karanović zadržala se na repertoaru punih deset sezona i prikupila desetke nagrada. Iste godine postavljena je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu te u Mestnom gledališču ljubljanskom u režiji proslavljenog Dušana Jovanovića. Nekoliko godina kasnije postavljena je i u Argentini s velikom filmskom zvijezdom Mariom Onetto u naslovnoj ulozi, kao i u Nacionalnom Teatru u Urugvaju te kazalištu Deux Ex Machina u Venezueli. Drama je doživjela i svoju filmsku adaptaciju pod nazivom Plavi cvijet za koji scenarij potpisuje također Ivor Martinić, a režiju Zrinko Ogresta. Film je 2021. godine osvojio Veliku zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu.

režija: Ivor Martinić

glume: Ivana Krizmanić, Maja Posavec, Marina Redžepović

autorica glazbe: Maja Posavec
kostimograf: Matija Dijanović
asistent režije: Luka Bosanac
producentica: Marta Radoš
koprodukcija: T25 & Teatar &TD