Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 18. Siječanj 2022. u 13:10

Kultura promjene

Kratke slike – Runda kratkog: Majstori spačke

RUJ.
14
Čet
14. Rujan 2017.
Četvrtak u 19:30
MM Centar — Ulaz besplatan!

14. 9., 19:30, MM centar / Kratke slike / Ulaz besplatan

U čemu leži transformacijska snaga smicalice, spačke i ostalih kreativno mišljenih formi neposluha? U programu Majstori spačke slavimo provokatorski duh i gorku duhovitost velikoga Vlade Kristla, koji je dosljednim otporom svim ustaljenim formam ponašanja i mišljenja raskrinkavao slabosti i neslobodu inherentne svemu ljudskom. Kristlovi filmovi svojim ludički postavljenim anarhizmom pozivaju na kidanje okova dok istovremeno pesimistično potvrđuju njihovu neiskorjenjivost. Ovakav svjetonazor blizak je i Goranu Trbuljaku, koji se direktno referira na Kristlovo umjetničko i duhovno nasljeđe istražujući njegove postavke u prostoru naše suvremenosti. Ante Zlatko Stolica pak ideju otpora kroz smicalicu i spačku prenosi u privatnu sferu svoga obiteljskoga doma, koji postaje poligon za testiranje unaprijed zadanih okvira o kojima se svjesno odbija razmišljati. Kako mijenjati okvire, kalupe i zacrtane staze te se pritom grohotom smijati, pokušat ćemo dokučiti u razgovoru s Goranom Trbuljakom i Antom Zlatkom Stolicom, koji će se osvrnuti i na za njih bitne referentne točke iz domaće povijesti otpora duhom i duhovitošću.

MAJSTORI SPAČKE

Šagrenska koža (La Peau de Chagrin)

Film u kojem autor povezuje najrazličitije slikovne vrijednosti (od ekspresionizma do geometrijske apstrakcije, anticipirajući renesansu secesije i nastavak pop-arta) i stvara jedan od prvih crtanih filmova namjerno lišenih vanjskoga stilskoga jedinstva. Smatra se remek-djelom animacije bivše Jugoslavije i svijeta.

Info: r. Vlado Kristl, animirani, 1960., 10'59''

General i pravi čovjek (General in resni človek)

Kristl u ulozi zatvorenika, čovjeka koji se može smijati samo kad ugleda Generala.

Info: r. Vlado Kristl, igrani, 1962., 10'

Siromasi (Arme Leute)

Film o siromašnima koji preuzimaju vlast, ali i o ponašanju bogatih koji opet potlačuju druge siromašne. Kristl kao individualac koji za sobom vuče lonac i kojega doslovno progone revolucionari.

Info: r. Vlado Kristl, 1963., 8'

O autoru: Vladimir Kristl (1923. – 2004.) hrvatski je slikar, crtač, animator, scenarist, filmski redatelj, eksperimentator i likovni pedagog. Najveći je promicatelj apstraktnoga slikarstva 1950-ih i jedan od velikana hrvatske avangarde i animacije.

Svaki je dan za sebe, svi zajedno nikad

Dvojica kavopija sjedeći u kafiću zagledani su u novine i kao da uopće ne primjećuju događaje iza njihovih leđa na ulici. Život za njih, izgleda, čine samo kava i novine.
U novinama, stvarnost se često prikazuje drugačije od stvarnoga života na ulici.
No, ni kavopije sami nisu stvarni, jer je i njih nacrtala nečija ruka, dok je onaj koji ih je crtao ispijao šalice kave.

Info: r. Goran Trbuljak, 2002., 7'18''

L.E.F.

U samo devet minuta, autor filma kritički se pozabavio jednim od najvećih problema današnjice. Propituje recentnu ekonomsku krizu – recesiju, njenu strukturu, usađenu nejednakost i odnos prema idealima Francuske revolucije na koje se svi i danas pozivamo.

Info: r. Goran Trbuljak, dokumentarni, 2012., 9'

O autoru: Goran Trbuljak diplomirao je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a kasnije i snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Kao samostalni umjetnik održao je više od 20 samostalnih te stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Snimio je tridesetak cjelovečernjih igranih te podjednak broj kratkih igranih i dokumentarnih filmova, a autor je i niza kratkih animiranih filmova. Višestruko je nagrađivan za svoju likovnu djelatnost i snimateljski rad. Predaje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Svaki dan je Božić

Ovaj kratki dokumentarac prati svakodnevicu autorove obitelji. No, unutar svakodnevne rutine autor vodi i tajni projekt. Kako film odmiče, sve se više nameću pitanja: kada će i na koji način obitelj otkriti što se događa? I najvažnije, kakve će biti njihove reakcije?

Info: r. Ante Zlatko Stolica, dokumentarni, 2014., 10'

O autoru: Ante Zlatko Stolica rođen je 1985. u Splitu. Završio je hrvatski jezik i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu. Filmografija: Johnny je mrtav (kratkometražni igrani, 2014.), Svaki dan je Božić (kratkometražni dokumentarni, 2014.), Vrlo kratki izlet (koscenarist, kratkometražni igrani 2014.), Kierkegaard (koscenarist, kratkometražni dokumentarni 2014.).