Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 18. Siječanj 2022. u 13:10

Kultura promjene

Kratke slike – Runda kratkog: Poezija i revolucija

SVI.
17
Čet
17. Svibanj 2018.
Četvrtak u 19:30
MM Centar — Besplatno

Prvih pola stoljeća „divnog maja“ Runda kratkog obilježit će programom Poezija i revolucija u sklopu kojega će biti prikazan istoimeni film Branka Ivande uz gostovanje samog autora. U domaćoj povijesti presudne 1971. tada mladi redatelji Zoran Tadić i Branko Ivanda snimali su dokumentarni film o revolucionarnim studentskim prosvjedima u Zagrebu, a producent je bio Kruno Heidler i njegov Filmski autorski studio, koji je generirao neke od najznačajnijih domaćih filmova s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih. No, snimljeni materijal u režiji budućih klasika hrvatske kinematografije završio je na policiji te ostao zaboravljen punih trideset godina, sve dok početkom novoga milenija nije iskopan iz arhiva i pretvoren u film znakovita naziva Poezija i revolucija, a u produkciji agilnoga Factuma. Revolucija zabilježena ovim filmom završila je uhićenjem i zatvaranjem studentskih vođa te cenzuriranjem i arhiviranjem svih postojećih materijala o prosvjedima. No, naša se prošlost uvijek i iznova vraća unatoč svim pokušajima da je se promijeni, zaboravi, izgubi. Tako je i Branko Ivanda konačno dobio priliku da s dijelom originalnih materijala ispriča priču o jedinstvenoj pobuni mladih kojoj su on i Tadić svjedočili, a koja je bila jedan od oni trenutaka kada se čini kako povijest oštro mijenja svoj smjer dolazeći korak bliže idealu boljega i drugačijega svijeta. Nakon projekcije, 17. 5. u 19:30 sati u MM centru, filmska kritičarka Višnja Vukašinović s Brankom Ivandom uživo razgovara o kontekstu nastanka ovoga ostvarenja, ali i o tome mogu li se i kako konačno susresti poezija, revolucija i film.

Branko Ivanda rođen je u Splitu, gdje završava Klasičnu gimnaziju. Apsolvirao je na Filozofskom fakultetu Komparativnu književnost i Filozofiju, a diplomira Filmsku i kazališnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Preko trideset godina režira televizijske igrane filmove i drame, glazbene i dokumentarne emisije, poneku kazališnu predstavu, piše scenarije i eseje, a povremeno režira i reklamne filmove.

Režirao je i četiri dugometražna igrana filma. Sa svojim televizijskim i kino igranim filmovima sudjelovao je na brojnim stranim i domaćim festivalima, gdje je često nagrađivan (Nagrada kritike FIPRESCI na Festivalu u Berlinu, Diploma na Festivalu u Bergamu, višekratno predstavnik HRT-a na PRIX ITALIA, Debitantska nagrada na Festivalu u Puli i nekoliko Zlatnih Arena za svoje filmove, dva puta pobjednik TV Festivala u Portorožu, Mar del Plata, Goa, itd.).

Od 1980. godine predaje filmsku i televizijsku režiju kao Redoviti profesor na Akademiji dramske umjetnosti. U periodu od 1985. do 1990. godine bio je profesor na University of California Los Angeles.

Višnja Vukašinović diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljuje eseje i kritike o književnosti, likovnoj umjetnosti i filmu. Voditeljica je radionice filmske kritike te radionice pisanja za film Kinokluba Zagreb. Dobitnica je diplome Vladimir Vuković za najboljeg mladog filmskog kritičara 2013. Autorica je filmskog bloga http://felix-trot.tumblr.com/. Sudionica Berlinale Talent Campusa 2013. u sklopu programa Talent Press za filmske kritičare i programa Nisimazine na 70. Mostri. Članica je FIPRESCI-ja i voditeljica radionice filmske kritike na Danima hrvatskog filma i festivalu Vox Feminae. Autorica je edukativnog projekta Prozori koji nizom eseja, intervjua, projekcija i analiza uživo propituje povijest domaće dokumentaristike na portalu dokumentarni.net. Dugogodišnja je suradnica programa Sedmi kontinent za filmsku edukaciju djece i mladih. Dobitnica je nagrade Vladimir Vuković za najboljeg filmskog kritičara 2016.