Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 18. Siječanj 2022. u 13:10

Kultura promjene

N. Sertić i S. Pregrad: JA GLEDAM TEBE DOK TI GLEDAŠ MENE…

LIP.
2
Čet
2. Lipanj 2016.
Četvrtak u 20:00
Kino SC - predvorje
LIP.
1
Sri
1. Lipanj 2016.
Srijeda u 20:00
Kino SC - predvorje

1. (premijera) i 2. lipnja u 20h u Foajeu Kina SC / Facebook event

Ja gledam tebe dok ti gledaš mene, dok publika gleda tebe koja gledaš nju dok pokušavamo razjasniti taj odnos i kako je on u vezi sa sjemenkom u kojoj se zrcali svemir

Autorice i izvođačice: Nives Sertić i Sonja Pregrad
Savjetnica u procesu: Iva Nerina Sibila
Produkcijska i dramaturška podrška: Ana Letunić
Produkcija: UO Četveroruka

Izvedba Ja gledam tebe dok ti gledaš mene dok... produkcija je mlade i nagrađivane umjetničke organizacije za otvaranje novih polja kazališne komunikacije Četveroruka. Nakon projekta Balkan Dance Reality Show (2015), ovo je njena druga međunarodna plesna koprodukcija. Naime, projekt je u fazi istraživanja odabran i produkcijski podržan unutar europskog plesnog projekta Identity.move te je u različitim fazama razvoja prezentiran na festivalima Bazaar u Pragu, Kondenz u Beogradu i na Platformi.hr u Zagrebu.

Performativni dijalog Nives Sertić i Sonje Pregrad, video umjetnice i plesne autorice, započeo je pitanjem: što je to identitet? Njihov zajednički rad odgovara daljnjim pitanjem: što je to odnos koji stvara identitet? Propitivanje medija filma, medija tijela i njihovog odnosa u njihovom istraživanju nastavlja se na eksperimentalne i avangardne prakse filma i plesa u 20.st (Dan Graham, Trisha Brown, Yvone Rainer, Sanja Iveković i Dalibor Martinis, I.L. Galeta), a glavne postavke koje uvode u njega su nehijerarhičnost medija (jedan medij nije instrumentaliziran drugim) te međupovezanost. Izvedba specifične vidljivosti drugog stvara se kroz koreografiju odnosa - dva medija, dvije prijateljice, 'dvojnosti' onoga 'u nama' i onoga 'oko nas'. Primjećujući ekološke principe odnosa - cirkulacije, međudjelovanja, reflektiranja i empatije unutar živih eko-sistema, promatramo što se događa kad se uspostave unutar dramaturgije prostora i specifičnog vremena izvedbe. Izvedba se izmješta iz kazališta u prostor foajea Kina SC s namjerom preklapanja izvedbenog i filmskog dispozitiva. Za istraživanje odnosa medija kazališta/plesa (tijelo, prostor, realitet) i filma/videa (projekcija, ploha, iluzija) posebno je zanimljiv prostor ispred staklene prozorske stijene koja svojim "cinemaskopskim" formatom otvara mogućnost za nastavak istraživanja odnosa između unutrašnjeg i vanjskog, vidljivog i nevidljivog, slike i zvuka, dupliciranja slike, prirode i arhitekture. Dok kamera otjelovljuje a tijelo rekadrira, nastaje proširena koreografija za tijelo i film, utrobu i oko, dah i opip slike, zvuk i vrijeme.

“Kamera je objekt u ruci subjekta kamermana koji snima objekt osobe na pozornici koja je subjekt vlastitog postojanja koje će zabilježiti objekt kamere. Kazalište je objekt prostora za izvedbu i jedan od subjekata u živom tkivu grada. U tkivu prirode. U tkivu Zemlje. U tkivu galaksije. U tkivu svemira. Sjeme je svemir. Najmanji samoorganizirani svemir koji reflektira svemir izvan sebe: Ja gledam tebe dok ti gledaš mene dok tebe gleda publika i ti gledaš nju i nas zajedno dok pokušavamo razjasniti naš međusobni odnos i kakav je taj odnos u odnosu sa sjemenkom koja reflektira svemir...'" (iz prezentacije prve faze istraživanja, Prag 2014)

Rearranging (and) the self-arranged / Nives Sertić i Sonja Pregrad / Identity Move from Sonja Pregrad on Vimeo.

Projekt je realiziran uz financijsku i produkcijsku potporu Fondacije Kultura Nova, Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Studentskog centra/Kulture promjene, Alfredove divadle Prag, Hrvatskog instituta za pokret i ples, UO Multimedijalna koliba, UO Mašina te Plesnog centra TALA.

Ulaznice za predstavu se prodaju u sklopu 33. Tjedna suvremenog plesa u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica
10.

Radno vrijeme blagajne:
pon-pet 12-20 h / sub-ned 10-20 h
i 1 h prije predstave, na lokaciji održavanja.
Rezervacije:
tel: 091/9767-049
email: ulaznice@danceweekfestival.com
Rezervirane ulaznice moraju se preuzeti najkasnije 1 dan prije izvedbe.