Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 18. Siječanj 2022. u 13:10

Kultura promjene

Oni dolaze… LUKA KEDŽO - DZZ – debela i zla zmija - izložba

LIS.
21
Sub
21. Listopad 2017.
Subota u 10:00
Galerija SC — Ulaz besplatan!
LIS.
20
Pet
20. Listopad 2017.
Petak u 12:00
Galerija SC — Ulaz besplatan!
LIS.
19
Čet
19. Listopad 2017.
Četvrtak u 12:00
Galerija SC — Ulaz besplatan!
LIS.
18
Sri
18. Listopad 2017.
Srijeda u 12:00
Galerija SC — Ulaz besplatan!
LIS.
17
Uto
17. Listopad 2017.
Utorak u 12:00
Galerija SC — Ulaz besplatan!
LIS.
16
Pon
16. Listopad 2017.
Ponedjeljak u 12:00
Galerija SC — Ulaz besplatan!
LIS.
14
Sub
14. Listopad 2017.
Subota u 10:00
Galerija SC — Ulaz besplatan!
LIS.
13
Pet
13. Listopad 2017.
Petak u 12:00
Galerija SC — Ulaz besplatan!
LIS.
12
Čet
12. Listopad 2017.
Četvrtak u 20:00
Galerija SC — Ulaz besplatan!

12. do 22. 10. u Galeriji SC / Ulaz besplatan / FB: Luka Kedžo

zlȍ

sr 〈G zlȁ, G mn zálā〉

1. loš, ružan čin, ružno djelo, loša djela, opr. dòbro

2. nevolja, nesreća

3. rel. teol. ono što je protiv čovjeka i prirode i iz čega se razvija odbijanje, neprihvaćanje, zaziranje i gađenje; u kršćanstvu shvaćeno kao čin Sotone [metafizičko zlo; fizičko zlo; moralno zlo][1]

Što je zlo? Zašto postoji? Iz čega proizlazi i što ga uzrokuje? Je li zlo dio ljudske prirode ili je pak uzrokovano vanjskim faktorima? I što, naposljetku smatramo zlom mišlju ili zlim činom? Odgovori su brojni i različiti, stoga je vrlo teško, gotovo nemoguće jednostavno definirati taj pojam. Od teoloških tumačenja do filozofskih rasprava i teza, teorije o porijeklu i značenju zla su mnoge. Kako ga definiramo i kako se prema zlu odnosimo također se uvelike razlikuje među civilizacijama, kulturama i pojedincima.

No, ipak možemo uočiti jednu sličnost među različitim pristupima konceptu zla - ono se najčešće promatra i definira kao opreka dobru, odnosno njegova nužna suprotnost. Što nas dovodi do novih pitanja: Postoji li dobro bez zla, i obrnuto? Trebamo li zlo da bismo osvijestili i prepoznali dobro?

Izložba Debela i zla zmija Luke Kedže svojim naslovom asocira na dihotomiju dobro-zlo, ukazujući na različite mogućnosti tumačenja tih dvaju pojmova, neovisno o tome stoje li samostalno ili u opoziciji jedan drugome. U naslovu je riječ 'dobra' zamijenjena riječju 'debela', čime se izostavlja karakterizacija prve zmije i otvara novo pitanje: Ako je druga zmija zla, znači li to automatski da je prva zmija dobra? Polazeći od tog, ali i drugih pitanja koja su postavljena na početku teksta, Kedžo nam ovom izložbom pruža uvid u svoja razmišljanja o zlu. No, ne daje nam egzaktne odgovore na ta pitanja, naprotiv. On upisuje još jedan mogući red značenja pojmu zla – onaj osobne naravi, te istovremeno otvara prostor za posjetitelje da učine isto. Na koncu, upravo će oni svojim stavovima i razmišljanjima odrediti je li ono što gledaju, vide i osjećaju dobro, loše ili zlo, ili pak nešto potpuno drugačije. Takvim pristupom Kedžo pokušava otkriti što sve možemo učitati u određene, općenito smatrano univerzalno razumljive pojmove.

Jednaka pitanja povezujemo i s jednim od najstarijih simbola u povijesti čovječanstva, simbolom zmije. U pojedinim kulturama i mitologijama zmija je štovana kao dio božanskog svijeta, dok je u drugima nositelj iskonskog zla od kojeg treba zazirati. Značenje simbola zmije stoga ovisi, između ostalog o podrijetlu, odgoju i razmišljanju pojedinca koji ga interpretira.

Upravo zbog brojnih interpretacija značenja njezinog simbola, Kedžo izabire zmiju kao okosnicu svoje samostalne izložbe u Galeriji SC. U prostor smješta različite objekte, instalacije i printove koji su na neki način povezani s konceptom zla, bilo da prizivaju određeno sjećanje ili osjećaj, bilo da nose određenu dozu zla u sebi. Od prizora mrtve ovce na Kornatima, snimljenog nedugo nakon strahovitog požara na tom području, preko čudnovatih grebena i mesnatog raslinja, do motiva zmije smještenog na stražnjem zidu galerije, Kedžo konstantno propituje što je od toga zlo, a što dobro, i mora li uopće nešto biti jedno ili drugo?

Kao zaključak, nakon toliko neodgovorenih pitanja postavljenih u ovom tekstu, mogu ponuditi samo jedan citat koji mi se čini prikladnim u ovom slučaju, vjerojatno stoga što nas, kao i Kedžini radovi, tjera na daljnje razmišljanje i propitivanje:

„Ono što je zlo i ono što su nas učili da je zlo, mogu biti dvije sasvim različite stvari. Društvo nas uči da su određene stvari zle da bi nas držalo u pokornosti.“ Charles Bukowski

Nemojte biti pokorni.

Ana Škegro


[1] Hrvatski jezični portal. [01. listopada 2017.]


Luka Kedžo (Dubrovnik, 1986.) završio je diplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2014. Sudjelovao je na jednoj samostalnoj izložbi (Odgovornost, Galerija Inkubator, Zagreb, 2012.) te na brojnim skupnim izložbama, radionicama i festivalima. Dobitnik je nekoliko važnih nagrada i priznanja.