Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 18. Siječanj 2022. u 13:10

Kultura promjene

Oni dolaze… PETRA ORBANIĆ / MARIJA PLEČKO – Tebi, o nama - izložba

SIJ.
21
Sub
21. Siječanj 2017.
Subota u 10:00
Galerija SC
SIJ.
20
Pet
20. Siječanj 2017.
Petak u 12:00
Galerija SC
SIJ.
19
Čet
19. Siječanj 2017.
Četvrtak u 12:00
Galerija SC
SIJ.
18
Sri
18. Siječanj 2017.
Srijeda u 12:00
Galerija SC
SIJ.
17
Uto
17. Siječanj 2017.
Utorak u 12:00
Galerija SC
SIJ.
16
Pon
16. Siječanj 2017.
Ponedjeljak u 12:00
Galerija SC
SIJ.
14
Sub
14. Siječanj 2017.
Subota u 10:00
Galerija SC
SIJ.
13
Pet
13. Siječanj 2017.
Petak u 12:00
Galerija SC
SIJ.
12
Čet
12. Siječanj 2017.
Četvrtak u 20:00
Galerija SC — Ulaz besplatan

12. - 21. 1. u Galeriji SC; radnim danom 12-20h, sub 10-13h / Atendaj event!

Temelji suradnje i stvaralačkog procesa Petre Orbanić i Marije Plečko proizlaze iz njihova prijateljstva i zajedničke fascinacije prirodom, hodanjem, penjanjem i planinarenjem. Misli i osjećaji kroz koje umjetnice prolaze potaknute tim aktivnostima manifestiraju se u njihovim radovima, no oni nisu samo puka materija i faktografija. Za umjetnice, koje su aktivni subjekti vlastitih priča, oni su  geste, sjećanja, ostvarene i neostvarene želje. Svaki promatrač pozvan je doživjeti ih i saslušati na svoj način. Međutim, umjetnice se u njima ne obraćaju direktno drugima, nego jedna drugoj i sebi samima. Njihova umjetnost jest produkt zajedništva dviju individua različitih karaktera.

Uvijek kada odlazimo na neko od naših planinarenja i tumaranja kažemo: od sutra nas nema.

Vraćamo se za dva, tri ili pet dana i onda smo opet tu.

Nema nas.

Pa gdje smo?

Nestajemo li kao što nestaje kolnik pod našim nogama?

Nema nas tu.

Tamo smo.

Ili to nismo mi?

Pozelenimo li i izgubimo li se među vlatima trave? Postaju li naše noge korijenje, a ruke grane?

Budimo li se s rosom na obrazima, ili smo i mi rosa? Promijenjeno agregatno stanje. Iz pare u kapljicu. Pojavljuje se samo kasno navečer ili rano ujutro. Kao i srne i zečevi i lisice. Vidjele smo jedno rosno jutro srnu kako trči. I ptice su glasno pjevale. I ne sjećam se više je li to bila rosa, ili je te noći padala kiša. Spavale smo na sijenu. Kune su možda spavale tu prije nas. Dok nas nije bilo. Možda sljedeći put ostavimo dio sebe tamo gdje nas nema da barem negdje jesmo.

Odrazi i obrazi.

Jezera i rijeke u planinama tako su čisti.  I sve se zrcali da više ne znaš je li planina u jezeru samo odraz ili stvarnost. (...) Ima odraza Marije u meni, a vjerojatno ima odraza i mene u Mariji. Ponekad se čini da je odraz negdje između, ili u obje paralelno, kao kada nam je Toni rekao da postajemo sve sličnije, da se jednako oblačimo i da smo počele jednako pričati. Odrazujemo se i s jedne točke da bi sjenom možda nagovjestili iduće mjesto. S kojeg ćemo ponovo napraviti odraz, pa opet sjenu.

Sjena, odraz – sjena – odraz – sjena – odraz...

U odrazu je samo nešto malo veće, ili manje, ili zrcalno preokrenuto, ili pomaknuto, ili namreškano, ili izduljeno. (...)

Odrazi – obrazi.

Obrazujemo se.

Obraz uz obraz.

Kada prisloniš obraz uz nečiji, odmah ti je toplije... Više se ne obrazujemo za to. Obrazuju nas samo za činjenice. Obrazuju nas o koži i porama, o aknama i miteserima, madežima, krvi, masnoj, suhoj i mješovitoj koži, nijansama pudera – nude, ivory, sand...  A tko nas obrazuje o toplini obraza uz obraz? Gdje je to mjesto u obrazovanju?

A čini mi se nekako najvažnije...

Martina Petrović, Petra Orbanić i Marija Plečko


Marija Plečko rođena je 1992. u Zaboku, gdje 2010. završava Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, a iste godine upisuje sveučilišni studij Likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti 2016. godine.

Petra Orbanić rođena je 1991. u Puli, gdje je maturirala u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn. Sveučilišni studij Likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu upisuje 2010. Ljetni semestar 2013./2014. provodi, u sklopu Erasmus programa, na Akademiji likovnih umjetnosti u Helsinkiju. Diplomirala je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti 2016. godine.

Zajedno organiziraju, sudjeluju i surađuju na brojnim likovnim radionicama i projektima, a izlagale su u zemlji i inozemstvu. Dobitnice su nekoliko Rektorovih nagrada i pohvala dekanata za uspješan rad, dobitnice su 2. HPB nagrade 33. Salona mladih 2016. i pohvale Akademije likovnih umjetnosti iz latinske klasifikacije s velikom pohvalom (Magna cum laude). Od rujna 2014. započinju i umjetničku suradnju koja je proizašla iz zajedničkog hodanja, planinarenja i penjanja koji ujedno postaju neodvojiv dio njihova stvaralačkog procesa.

Važnije izložbe:

2016. Troškovnik, 33. Salon mladih; HDLU, Zagreb

2016. Ništa, ali ipak je; Galerija VN, Zagreb, samostalna izložba

2016. Retroperspektiva – Ova bi djela mogla biti…; HDLU (Galerija  PM i Prsten), Zagreb

2016. IZ-U: Amputiranje Bezidentitetizma; Muzej grada Đurđevca, Đurđevac

2015. Neki studenti ALU; Galerija Pikto, Zagreb

2015. skupna izložba radova bivših učenika ŠUDIGO Zabok; Velika galerija grada Zaboka, Zabok

2015. Od kulture bolesti do kulture zdravlja; Zagrebački institut za kulturu zdravlja, Zagreb

2015. Planeta boli i radosti (skupna izložba); Muzej grada Pakraca, Pakrac

2015. Pasionska baština; Galerija Kristofora Stankovića, Zagreb

2015. IZ-U: Amputiranje Bezidentitetizma; Muzej grada Đurđevca, Đurđevac

2015. Anomalije grada; Galerija Zvonimir, Zagreb

2014. Have a Nice Life (Petra Orbanić); Galerija Free Art Space, Helsinki

2014. An Awkward Encounter (Petra Orbanić); Galerija FAFA, Helsinki

2012. IV Hrvatski bijenale ilustracije (Petra Orbanić); Galerija Klovićevi dvori, Zagreb

2012. Čudesni svijet Grimmovih bajki (Petra Orbanić); Međunarodna galerija portreta, Tuzla