Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 18. Siječanj 2022. u 13:10

Kultura promjene

Oni dolaze...MARTINA IŠTVAN - Vertigo- izložba

VELJ.
15
Sub
15. Veljača 2020.
Subota u 10:00
Galerija SC
VELJ.
14
Pet
14. Veljača 2020.
Petak u 12:00
Galerija SC
VELJ.
13
Čet
13. Veljača 2020.
Četvrtak u 12:00
Galerija SC
VELJ.
12
Sri
12. Veljača 2020.
Srijeda u 12:00
Galerija SC
VELJ.
11
Uto
11. Veljača 2020.
Utorak u 12:00
Galerija SC
VELJ.
10
Pon
10. Veljača 2020.
Ponedjeljak u 12:00
Galerija SC
VELJ.
8
Sub
8. Veljača 2020.
Subota u 10:00
Galerija SC
VELJ.
7
Pet
7. Veljača 2020.
Petak u 20:00
Galerija SC

Projekt Oni dolaze..... predstavlja umjetnicu Martinu Ištvan s multimedijalnom izložbom Vertigo čije će se otvorenje održati 7. veljače u Galeriji SC s početkom u 20:00. Izložba je otvorena do 15. veljače, radnim danom od 12:00 do 20:00 te subotom od 10:00 do 13:00.

Proces propitivanja identiteta ujedno označava i postupak ograđivanja od problema koji su dio onoga što čini bivstvo svake osobe. Analitičkim instrumentarijima poput introspekcije ili retrospekcije moguće je ponirati u vode podsvjesnog i spoznati uzroke vlastitih destruktivnih mehanizama. Proces spoznaje podsvjesnih mehanizama svojstven je svakom čovjeku, a svoju inačicu uranjanja u podsvjesno Martina Ištvan predstavlja u multimedijalnoj izložbi Vertigo. Izložbu čine dvije kiparske instalacije, kinetička skulptura i zasebni video rad kojima umjetnica bilježi trenutke osobne fragmentacije u različitim periodima života, kao i metode kojima se autokritički hvata u koštac s isplivanim fragmentima podsvijesti.


U radu Skok u sebe umjetnicu simboliziraju noge odijeljene od trupa i postavljene na vrha ljestava u položaju skoka u ponor vlastite podsvijesti predstavljene bazenom s plutajućim perikama. Dezintegracija perika odražava unutrašnje procese umjetničine dezintegracije. Skok treba gledati kao autoanalitički čin prijelaza iz svjesnog stanja u nesvjesno, kako bi se proniknuli uzroci različitih unutrašnjih uvjetovanosti. Ogledalo postavljeno nad bazenom pojačava dojam propadanja svijesti, a istovremeno zrcaljenje u bazenu simbolizira i autorefleksiju umjetnice o njenom unutrašnjem životu.

U kinestetičkoj skulpturi Vrtnja, umjetnica sebe postavlja u kadar instalacije kroz zgrčene ruke koje se drže za rotirajuću ruču. Okretanje ruku oko ruče simbolizira vrtnju u krug oko postojećih problema. Kontinuirano snažni okreti ruku sugeriraju vrtoglavost ulaska u podsvijest i sanaciju potisnutih trauma koja može dovesti do uspostave stabilnog životnog ritma ili, pak, besmislenu dinamiku vrtnje oko problema koja vodi u (auto)destrukciju.

Udaljavanje od problema ujedno je i proces koji uključuje vlastito defragmentiranje. U suštini riječ je o ambivalentnom procesu kojim se umjetnica bavi u radu Potonuće. Dvojnost se u radu temelji na ishodu autorefleksivnih postupaka – s jedne strane umjetnica prikazuje suočavanje s podsviješću u obliku polegnutih, opuštenih nogu na postamentu, a s druge strane potiskivanje anksioznosti materijalizira u plišanim psićima koji najlonom odvojeni od ispruženih nogu cvile i međusobno se sudaraju. Rezultat gledanja u podsvijest i odmicanja od internaliziranih mehanizama sučeljavanja s problemima u umjetničinom radu se udvaja tako što se ponavljanje umjetničinih razvijenih i usvojenih rehabilitacijskih metoda ovisno o perspektivi gledanja predstavlja kao uspješan ili neuspješan autoterapijski projekt. Teme perspektive i promatranja umjetnica se dotiče i prilikom oblikovanja postamenta tako što ga u donjem dijelu ravnim rezom perspektivno mijenja, naglašavajući pritom perspektivu postamenta.

Kratkometražni eksperimentalni video rad Vertigo objedinjuje predstavljene instalacije. Snimljenim kadrovima umjetničina previranja postavljena su u autobiografski kontekst, uprizorujući osobnu fragmentaciju u umjetnici bliske lokuse. Montirajući kadrove izvedbi kretnji i one-minute skulptura nasuprot bučnih kadrov laveža psića, umjetnica u narativ unosi osjećaj nervoze i nestrpljenja naglašavajući kroz video tjeskobno osjećanje koje prožima cijelu izložbu.

( predogovor, Leopold Rupnik)

---------------------------------------------------------------

BIOGRAFIJA

Martina Ištvan magistrica je likovne edukacije, smjer kiparstvo, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje titulu stječe pod mentorstvom Vlaste Žanić.  Svoje formalno umjetničko obrazovanje nadopunjuje studijima likovne pedagogije pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Akademiji likovnih umjetnosti u Osijeku. Sudjeluje u nizu grupnih izložaba među kojima je najbitnije spomenuti Pi*kin dim u Esseker centru u Osijeku i Susreti u nastajanju u Kulturnom centru Osijek. Na Unseen filmskom festivalu u Cavtatu prikazuje svoj prvi eksperimentalni film Vertigo. U sklopu projekta Grad na drugi pogled u Karlovcu 2019. izvodi performans Zvijezda, dok nešto kasnije u 2019. također sudjeluje na međunarodnom izložbenom programu Trans-Form 2019 u Muzeju suvremene umjetnosti u Ljubljani. Sudionica je virtualnog, internacionalnog izložbenog projekta Open Art 2019. Dobitnica je nagrade Akademskog vijeća ALU najuspiješnijim diplomantima akad. God. 2018./2019. Dobitnica je nagrade A4 u sklopu koje je izlagala u Galeriji umjetnina Split te će ove godine samostalno izlagati u Galeriji Kortil u Rijeci, Galeriji Široj u Zagrebu te Galeriji Waldinger u Osijeku.  U pripremi joj je samostalna izložba u Galeriji ULUPUH u Zagrebu.  Članica je HDLU od 2019. godine.