Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 18. Siječanj 2022. u 13:10

Kultura promjene

SIJEČANJSKA AKCIJA/ D. Karakaš: AVIJATIČARI

SIJ.
14
Pet
14. Siječanj 2022.
Petak u 20:00
Teatar &TD - Velika
SIJ.
13
Čet
13. Siječanj 2022.
Četvrtak u 20:00
Teatar &TD - Velika

Premijera 9. 2. 2021., Velika dvorana &TD-a / Facebook / Ulaznice.hr

Autor: Damir Karakaš

Režija i dramaturgija: Tamara Damjanović
Scenski pokret: Pravdan Devlahović
Autorska glazba: Katarina Ranković
Scenografija i grafičko rješenje: Alma Trtovac
Kostimografija: Marita Ćopo
Oblikovanje svjetla: Luka Matić
Igraju: Doris Šarić Kukuljica, Ozren Garabarić, Sven Jakir i Robert Španić

Trajanje izvedbe: 80 minuta.

Slojevitu dramu autor je pisao 6 godina, za režiju je zadužena Tamara Damjanović, a na scenu je donose Doris Šarić Kukuljica koja se nakon 15 godina vraća na &TD-ovu pozornicu, Ozren Grabarić kojemu je ovo prva uloga u &TD-u te zaštitna lica mnogih &TD-ovih predstava, glumci Sven Jakir i Robert Španić.


Radnja predstave odvija se u suvremenom dobu, zahvaćenom nedefiniranom vrstom ‘apokalipse’ koja se manifestira kroz niz dugotrajnih požara. Oni se u posljednjih nekoliko godina javljaju diljem planete i teško ih je kontrolirati, zbog čega se svijet u potpunosti promijenio - dim i zagađene čestice zraka postali su svakodnevica. Posljedice su očigledne na svim poljima: ekonomskom, materijalnom, psihičkom i mentalnom, a ljudski se život sveo na oskudicu i preživljavanje u skučenim prostorima.



U takvom od njih nalaze se i protagonisti priče: nekoć uspješan znanstvenik i njegova supruga te njihov sin i njegov partner, koji su se upoznali u Francuskoj. Njih dvojica se, na majčin poziv, vraćaju u njegov obiteljski dom. Ponovni susret sina s obitelji izvlači obiteljske, ali i unutarnje konflikte svakog lica o kojima se nikad nije otvoreno govorilo, a kojima, unutar globalne kataklizmične situacije, ne preostaje drugo nego da isplivaju na vidjelo.



„Osnovna je kvaliteta ovog teksta njegova informacijska suptilnost. Ona ostavlja mnogo prostora za slutnju, a samim time i glumačku igru baziranu na izgradnji stanja, lica i odnosa izvan samih dijaloga. U specifičnom načinu rada kojim smo se vodili, većinski dio svega što se odvija na sceni rezultat je razgovora o likovima i njihovim prošlostima tijekom čitaćih i drugih proba. U tom smislu, svatko od glumaca iznosio je prijedloge vezano uz svoje i druga lica, zbog čega se dramski tekst udaljio od teksta predstave, čineći svako lice rezultatom zajedničkog maštanja, a time i autentičnim odrazom konkretno ovih glumaca i konkretno ove predstave.“ navela je redateljica Tamara Damjanović.