Kultura promjene

Gazing and Dancing / Gledanje i plesanje

Naš cilj je razviti europski projekt oko koncepta usredotočenog pogleda, u pristupu koji objedinjuje istraživački rad i koreografsku perspektivu.

Projekt će okupiti umjetnike, znanstvenike i organizacije iz raznih zemalja, s ciljem umrežavanja njihovih vještina i prakse. Stremit će k tome da bude plodna platforma za razmjene, konfrontacije i eksperimente, pravi laboratorij razvoja raznih ideja

U suvremenom kontekstu europske krize, važno je učvrstiti veze, tražiti nove oblike suradnje i interakcije. Dakle, moramo naučiti kako baciti pogled na naše susjede i njihove kulture. Europska dimenzija snažan je indikator u okviru tog preispitivanja. Naš koncept usredotočenog gledanja je ključan za ostvarivanje pravog međukulturalnog dijaloga.

 

Čini li se moguće razmotriti usredotočeno gledanje u plesu kao još jedan oblik dijaloga među različitim kulturama i europskim građanima?

Uzimajući tijelo kao predmet i sredstvo istraživanja, čin plesanja briše sve jezične barijere i olakšava razmjenu. Ples može doživjeti bilo koja osoba na svijetu. Međutim, zanimljivo je razmišljati o načinu na koji promatramo ples unutar nekog konteksta, istražiti uplive kulturnih, društvenih i generacijskih čimbenika na recepciju koreografskog djela.

Iz ove perspektive, plesanje je dobro odabran medij za dijalog.

Mille Plateaux Associés (Francuska), Studentski centar u Zagrebu (Hrvatska) i Frenák Pál Társulat (Mađarska) ujedinit će se na međukulturalnoj razini u svrhu razvijanja teoretskog i praktičnog pristupa konceptu usredotočenog pogleda.

--

U izvedbenim umjetnostima čin gledanja je centralan: publika prvenstveno gleda što se događa na pozornici, često nauštrb ostalih osjetila. Čin usredotočenog gledanja jedan je od važnijih u životu pojedinca.

Kakva je kulturalna dimenzija pogleda na grad u kojem živimo? Pogleda na grad kojim prolazimo?

Također, kakva je kulturalna dimenzija usredotočenog pogleda u predstavi? Kada stvaramo predstavu? U kojem je odnosu pogled umjetnika s pogledom publike?

Veze između umjetnika i lokalne populacije bit će važan element ovog projekta. Važna će se razmjena uspostaviti između sudionika, lokalne publike i umjetnika iz različitih europskih zemalja uključenih u projekt.

Svaki će događaj biti prilika za miješanje kultura i susreta umjetnika, kulturnih radnika i stanovnika koji će interaktivno biti uključeni u ovaj projekt.

Ideja je usmjeriti se na koncept usredotočenog pogleda te pronaći drugačije načine međusobnog gledanja.

Datumi:

Zagreb, Studentski centar, 5. 11. 2013.

Prvi sastanak

Zagreb, Studentski centar, 8 – 14. 1. 2014.

(Usredotočeno)gledanje (usredotočenog) pogleda?

Vitry-sur-Seine, La Briqueterie, 31.3. – 5.4. 2014.

Pomak pogleda

Beograd, Stanica, 9. – 11. listopada, 2014.

Usredotočeni pogled na plesne stilove

Budimpešta, Pal Frenak Tarsulat, 16. – 22. veljače, 2015.

Pogled na neurone

Paris, Micadanses, 21. i 22. listopada, 2015.

Gledajući plesom

Uskoro opširnije!

Zadnja izmjena: 03. Prosinac 2013. u 12:57