Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 18. Siječanj 2022. u 13:10

Kultura promjene

Kultura promjene | 15. Svibanj 2017. u 11:13

Izložba Gorkoga Žuvele u Galeriji SC i Francuskom paviljonu

Galerija SC, Francuski paviljon, 17. 5. - 3. 6. 2017.

Otvorenje izložbe Spekulativno umjetnika Gorkoga Žuvele održat će se u srijedu, 17. svibnja u 20 sati u Galeriji SC / Francuskom paviljonu. Radno vrijeme Galerije SC i Francuskog paviljona je radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Izložba Spekulativno Gorkoga Žuvele u Galeriji Studentskoga centra prilika je da se publici predstavi izbor objekata i instalacija nastalih u posljednjih nekoliko godina, i to upravo u galeriji u kojoj je 1971. godine izložbom pod nazivom Niz započela Žuvelina dugogodišnja karijera. Tada je, samo godinu dana nakon završetka studija slikarstva na zagrebačkoj likovnoj Akademiji u klasi prof. Miljenka Stančića, Žuvela stupio na hrvatsku umjetničku scenu te ušao u krug progresivnih aktivnosti pripadnika tzv. Nove umjetničke prakse. Svoj bogati umjetnički rad nastavio je u Splitu paralelno uz – za mnoge generacije mlađih hrvatskih umjetnika - iznimno nadahnjujuću profesuru na Umjetničkoj akademiji, gdje je prošle godine stekao naslov profesora emeritusa.



Aktualna Žuvelina izložba Spekulativno, sasvim u skladu s njegovim intrigantnim opusom i umjetničkim pristupom, kao i uvijek u tijeku njegova prisustva na umjetničkoj sceni u razdoblju od preko četiri desetljeća, napušta svaku izvjesnost i prikaza i imenovanja. Umjetnik se služi prepoznatljivim „rukopisom“, propitujući sva postojeća sredstva obaju sustava označavanja koja su čovjeku dana na raspolaganje (i jezika/semantičkog i slikovno-skulpturalnog/vizualnog), i na sebi svojstven način otvara dinamičnu komunikaciju koja je izazov i gledanju i mišljenju.

Gorki Žuvela rođen je u Našicama 1946. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1970. godine u klasi prof. Miljenka Stančića. Od 1976. predaje u Školi likovnih umjetnosti u Splitu, od 1995. na Studiju likovne kulture Sveučilišta u Splitu, a od 1997. predaje slikarstvo na Odsjeku za slikarstvo Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu gdje je 2016. stekao zvanje profesora emeritusa. Od 1971. izlagao je na mnoštvu samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu. Dobitnik je niza nacionalnih i međunarodnih nagrada.