Danas

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - Culture of Change it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre, radio. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 09. Svibanj 2017. u 12:00

apap
Re-Imagine Europe
Re-Imagine Europe

Kultura promjene

Kultura promjene | 06. Srpanj 2017. u 08:28

Predstave Teatra &TD na kazališnim festivalima

Nakon još jedne izvanredne sezone, Teatar &TD ne posustaje ni u srcu ljeta, pa i ove godine možete pratiti naše predstave u gostima na kazališnim festivalima.

Prva predstava koja je otvorila sezonu je Jedan mrtav čovjek Aleksandra Švabića. Igrala je 1. srpnja na međunarodnom kazališnom festivalu PUF. Da je oduševila sve prisutne prvoga dana festivala mogli ste pročitati u izvještaju s prvoga dana. Ako niste stigli: 

Predstava je inspirirana izjavom pokojnog Branka Črnca Tuste koji se kao pjevač KUD Idijota uvjerio da je naziv njihovog albuma "Glupost je neuništiva" savršeno točan, zaključivši da unatoč svim pametnim ljudima i dobrim idejama koje postoje, "glupost je korijen koji se teško čupa"... Redatelj Aleksandar Švabić u ovom komadu demonstrira savršen osjećaj za tajming pa se scene šutnje prekidaju u pravim trenucima kada se već čini da bi mogle otići u onu isforsiranu dosadu. Isto tako, već kada se čini da bi predstava mogla postati prerepetitivna i trajati u unedogled bez jasnog cilja, kreće rasplet, a u cijeli proces nosi sjajna glumačka petorka koju čine Nataša Kopeč, Mirta Polanović, Dean Krivačić, Sven Jakir i Domagoj Janković. (Glas Istre)


Ekipa nagrađivane predstave Ko rukom odneseno Bobe Jelčića 13. srpnja igra u Crnoj Gori na Barskom ljetopisu. Predstava o prijateljstvu koje će se preliti na sve strane i sudionike dovesti do ruba kritika je proglasila remek-djelom u malom. Ivana Krizmanić, Marko Makovičić i Jerko Marčić glumački je trojac zaslužan je za takve kritike!

Iako se u formalnom smislu ne događa »gotovo ništa«, Jelčićeva predstava donosi pred publiku pravo malo remek-djelo teatra potisnutog socijalnog tijela. (Nataša Govedić, Novi list)Priče o ljubavi svevremene su priče, ali što kad se u jednu takvu priču utisne agonija zaborava, borbe s demencijom, starosti i gubitkom sjećanja? Upravo je takva predstava Prvi put kad sam ti vidjela lice Olje Lozice koja će sve Splićane/ke podsjetiti na osjećaje gotovo veće od života 31. srpnja na ovogodišnjem Splitskom ljetu. U predstavi igraju sjajni Olivera Baljak i Goran Guksić.

Predstava govori o svim onim ljudima čiji je život bolest u potpunosti preuzela, kao i o svim onim majkama, supružnicima, članovima obitelji i prijateljima koji ustraju u tome da pomognu svojim najmilijima. Dijalozi prikazuju sve stadije borbe ljudi koji priznaju da su izgubili jedino na što su se uvijek mogli osloniti – vlastiti razum. (Sara Livljanić, Ziher.hr)Tekst To nismo mi, to je samo staklo Ivane Sajko ove je godine u Teatru &TD doživio svoju domaću premijeru. Priču o beznađu o osvit ekonomske krize koja nikog nije zaobišla, a posebno one koji su tek stasali gledamo 27. kolovoza u Zadru. Igraju Tena Nemet Brankov, Tina Orlandini, Matija Čigir i Bernard Tomić
.
“To nismo mi, to je samo staklo” izrazito je poetičan tekst koji govori o društvenom beznađu u svijetu u kojem ekonomska kriza za malog čovjeka nikada neće završiti. Ovom zahtjevnom predlošku redateljsko-dramaturški trojac Perković-Penović-Božić hrabro je pristupio te napravio vrlo dobru predstavu zaigrane režije i sigurnih glumačkih izvedbi. (Tim Hrvaćanin, Ziher.hr)I za kraj, već početkom jeseni, Magic Evening Anice Tomić i Jelene Kovačić imat će čak tri gostovanja. 3. listopada na sarajevskom MESS-u, 12. listopada na Gavellinim večerima te 26. listopada na Borštnikovu srečanju. U predstavi o suvremenim strahovima i tjeskobama briljiraju Ivana Krizmanić, Nataša Kopeč, Marko Makovičić i Marko Petrić.

Ivana Krizmanić je izvanredna kao razvedena žena koja klizi na rubu sa zahtjevnim poslom i s 15 godina mlađim komadom s pločicama, naizgled punim razumijevanja za njen PTSP-a od neuspjelog braka. Nataša Kopeč igra sasvim suzdržano običnu curu (e, običnu znanstvenicu kemičarku s Ruđera) dok u jednom trenutku ne provali iz nje. (Snježana Pavić, Volim kazalište)

Do sezone 2017/2018.,
vaš Teatar &TD