Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 18. Siječanj 2022. u 13:10

Kultura promjene

Kultura promjene | 12. Veljača 2018. u 17:11

Hedvig Biong, Niko Hafkenscheid & Pablo Castilla uskoro u &TD-u s radionicom kreativnog dokumentarizma

Nakon uspješne prezentacije na ovogodišnjem Ganz novom festivalu s predstavom Syden / Songs from a Valley of Love and Delight, Hedvig Biong, Niko Hafkenscheid & Pablo Castilla vraćaju se u &TD s radionicom koja vam pruža alate za stvaranje vlastitih dokumentarnih projekata. Alati za stvaranje dokumentarnih projekata petodnevna je radionica namijenjena svima  zainteresiranima za stvarnost koja nas okružuje. Cilj je radionice istražiti različite konceptualne i praktične pristupe pojmu dokumentarnog. Radionica je participativnoga karaktera, što znači da se od polaznika očekuje da u radionici sudjeluju sa svojom osobnom pozadinom i umjetničkim idejama. Ne radi se o pasivnom iskustvu nego o kolaborativnom načinu da kao umjetnici i ljudska bića nađemo odgovor na umjetnička i društvena pitanja, a na koja nemamo uvijek odgovarajući odgovor.


Radionica je zamišljena kao situacija prije nego kao predavanje, gdje se diskurzivno i pragmatično susreću u otvorenosti prema mnogostrukim umjetničkim medijima. Radionica istražuje kako možemo napraviti koristan i vrijedan dokumentarni postav koristeći elemente iz stvarnosti i lagano ih izmještajući izvan njihovog uobičajenog konteksta. S intervjuom kao alatom istražit ćemo različite načine ekstrahiranja dokumentarnoga materijala, i mijenjajući mu kontekst i prezentaciju, istraživati granicu između stvarnosti i fikcije. Radionica želi ponuditi nove perspektive u odnosu na to kako percipiramo našu okolinu kao potencijalni materijal za našu praksu. Tijekom radionice fokusirat ćemo se na sljedeća pitanja: što ćemo točno dokumentirati? Kako radimo selekciju? Koje poetske i dramske mogućnosti imaju intervjui, slike i ljudi?

Dan 1.: Uvod u naš rad. Objašnjenje metoda koje smo koristili u prošlim radovima. Upoznavanje sa sudionicima.

Dan 2.: Predlažemo “Kevin Or Harry” kao studiju slučaja.

Istražujemo mogućnosti unutar svakodnevnog.

Diskutiramo kako pojednostavljivanje i metafore mogu biti korisne u umjetničkom procesu.

Dan 3.: Priprema akcijske-metode + terenski rad

Dan 4.: Terenski rad

Dan 5: Prezentacija rezultata + diskusija o iskustvima sudionika i publike

KAD: 24.-28.2.2018. 10-17h (s pauzom 12-13h)

GDJE: Velika dvorana Teatra &TD, Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu, Savska cesta 25

VODITELJI: Hedvig Biong, Niko Hafkenscheid & Pablo Castilla (Kevin Or Harry)

PARTICIPACIJA: Sudjelovanje je besplatno za sve redovne studente; ostali polaznici 200kn.

Studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu dobivaju 2 ECTS boda za sudjelovanje.

Prijave na edukultura.sc@gmail.com što prije, a najkasnije do 21. veljače u ponoć (molimo pošaljite kratki životopis, kratko motivacijsko pismo i kontakt).

Kevin Or Harry umjetnički je kolektiv kojeg su 2015. osnovali skladatelj Niko Hafkenscheid (BE), vizualni umjetnik Hedvig Biong (NO) te fotograf i filmaš Pablo Castilla (ES). Stvarnost čine nijanse i teksture jedinstvene po svojoj autentičnosti, nereproduktivnosti i grubosti. To je blago za maštu i inspirira nas da ga iznova istražimo i kontekstualiziramo. Ishodi su bezbrojni, a za njihovim ograničenjima tragamo ciljano, jer su izazov izvornim kvalitetama dokumentarnoga materijala, iz domene stvarnosti u onu fikcije. Hibridne forme prezentacije kreću se od pozornice ili instalacije, izdanja knjige ili snimanja LP-a. Uz Syden, temeljni i mnogostruki rad za istraživanje teme autentičnosti i identiteta turističkih destinacija na jugu, Kevin or Harry napravili su i projekte Syden, A Moment of Being, čitaću sobu kombinirajući fotografiju, glazbu, tekst i prostorni dizajn (predstavljen na festivalu Working Title u Bruxellesu 2015. te na međunarodnom kazališnom festivalu Black Box Oslo 2016.) te Syden, Songs From A Valley Of Love and Delight, osmišljen kao mini opera za sedmero turista (premijerno izveden 2016. na festivalu Burning Ice u Kaaistudiju u Bruxellesu te predstavljen tijekom međunarodnoga kazališnoga festivala u Black Box kazalištu u Oslu, u ožujku 2017).

Financirano sredstvima europskog projekta apap – Performing Europe 2020, sufinancirano sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa. U suradnji s Akademijom dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.