Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 18. Siječanj 2022. u 13:10

Kultura promjene

Davor Šišmanović | 24. Veljača 2020. u 08:53

SC Znanstveni kafić- Tehnologija, javnost i svijet

Gošće drugog izdanja SC Znanstvenog kafića koji će se održati u četvrtak, 27. veljače su Maja Uzelac i Karmen Ratković. Tribina/radionica naziva Tehnologija, javnost i svijet ima za cilj senzibilizirati građane na aktualnim kontroverzama u smjeru razmišljanja i djelovanja u lokalnoj zajednici. Počinjemo u 18:00 u kafiću &TD-a ( Savska 25), a ulaz kao i sudjelovanje su besplatni.

Osnovna pitanja /kontroverze kojima će se baviti ova tribina/ radionica su tehnologija kao biotehnologija, javnost selfija i društvenih mreža kao antipod javnom interesu i suvremeni svijet kao biokemijski algoritam - gdje se čovjek postupno preobražava u hakirano biće. Gošće tribine demonstrirat će svoj način rada na tim temama u lokalnoj zajednici s građanima, kako ih osvještavaju, ohrabruju i podržavaju u transformiranju očišta kroz komunikaciju (razvijanjem empatije i asertivnosti), kooperaciju (prevođenjem osobnih potreba u javni interes), kritičko mišljenje (primjenom majeutičke metode) i transparentno donošenje odluka (razvijanjem odgovornosti).



Maja Uzelac - magistra filozofije i doktorandica politologije, profesorica na Matematičkoj gimnaziji i republička savjetnica za izradu kurikuluma iz filozofije, sociologije, psihologije, logike, etike, osnova marksizma, urednica u Školskoj knjizi, autorica niza publikacija (priručnika, udžbenika, cijelih biblioteka), prevoditeljica, recepcionerka, članica niz stručnih društava i nevladinih udruga.

Zadnja dva i pol desetljeća intenzivno radi u/na političkoj uključenostii građana: prvo kao kandidatkinja stranke Zelenih pri prvim parlamentarnim izborima 1991., zatim kao osnivačica i inicijator niza novih civilnih inicijativa, pokreta i organizacija (između ostalog, Centra za mirovne studije, Centra za ženske studije, a kao predsjednica vodi 25 godina Centar za kulturu mira i nenasilja Mali korak.

Kao majstor grupnog procesnog rada u obliku radionica postigla je međunarodni ugled djelujući osam godina u Glavnom odboru internacionalne mrežne organizacije DARE (Democracy and Human Rights Education), a kao voditeljica velikog broja programa i projekata edukacije za mir, ljudska i dječja prava, nenasilnu komunikaciju i medijaciju (u suradnji s UNICEFom i UNESCOm), dobila je poziv da govori na specijalnoj sjednici Generalne skupštine UN -a 2002. u New Yorku o pravu djece na mir. Dobitnica je Nagrade za životno djelo za promicanje prava djeteta (2011. godine). 2016. je dobila Nagradu „Borislav Blažević“ od HUM-a (Hrvatske udruge miritelja) za izniman doprinos u promicanju kulture mira i medijacije u Republici Hrvatskoj. Kao članica HUM-a ima status miritelja i eksperta za edukaciju miritelja. Ima i internacionalni certifikat Vijeća Europe za edukaciju i rad na ljudskim pravima.

Također je završila i niz interdisciplinarnih tečajeva i doškolovanja: iz psihologije (master class kod Marshala Rosenberga, PhD i Arnolda Mindela PhD), mirovne edukacije (kod Pierre Weila i Betty Reardon, PhD), medijacije (kod Janett Riffkin, PhD) i uspostavljanja dijaloga u podijeljenoj zajednici (Magnus Havelsrud, PhD). Predavala je na IUC Dubrovnik i CEU Budimpešta te kao gost na Filozofskom fakultetu u Utrechtu i na Columbia-univerzitetu u New Yorku.


Karmen Ratković diplomirala je povijest umjetnosti i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i studirala arhitekturu na arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Na Interuniverzitetskom studiju u Dubrovniku pohađala je postdiplomski studij Filozofija znanosti (1990/1991.). Na Central European University u Budimpešti pohađala je doktorski kurs Theories of Gender in Culture (1996.), te doktorski studij Gender Studies (2003/04). 2001. godine usavršavala se kod Betty Reardon na Columbia University, New York. Od 1989. do 2000. godine predavala je na XV. gimnaziji u Zagrebu i na International Baccalaureate School. Kooautorica je udžbenika likovne umjetnosti za 4. razred gimnazije Likovna umjetnost XX. stoljeća, te autorica istoimenog priručnika. Aktivno djeluje u projektu Community Art - Umjetnost zajednice u kojem koordinira rad Škole umjetnosti zajednice.

Jedna je od osnivačica nevladine udruge Mali korak u kojem je sada članica projektnog tima i koordinatorica programa. Na civilnoj sceni je od 1992. godi i vodi treninge iz nenasilne komunikacije i mirnog rješavanja sukoba metodom procesnog rada Arnolda Mindella. Od 1993. godine sudjeluje u mirovnoj edukaciji učitelja i nastavnika iz Hrvatske, a od 1995. i članova nevladinih organizacija iz Makedonije, Slovenije i Bosne i Hercegovine te Istočne Europe. Od 1995. do 2000. godine sudjeluje i u UNICEF-ovom projektu “Miroljubivo rješavanje problema u školi”. 1994. godine bila je suradnica na projektu Alpe-Adria Odgoj za mir (prilozi u četverojezičnom izdanju knjige Das neue Europa wächst von unten – Nova Europa izrasta odozdo). Članica Centra za mirovne studije od njegova osnutka, voditeljica radionica Nenasilne komunikacije i upravljanja sukobom na Miramidi 1999. i na Miramidi Plus 2000-2003, te redovnog kolegija Uvod u mirovne studije na Mirovnim studijima.

Jedna je od suosnivačica Ženskih studija u Zagrebu na kojima od njihova početka drži kolegij Ekofeminizam i duboka ekologija. Posebno ju zanima pitanje teorijskih paradigmi i konceptualnih okvira moderne znanosti s motrišta ekofeminističke epistemologije. Urednica je tematskog bloka o ekofeminizmu u časopisu Treća (br.2. vol.2. 2000.). Godine 2000. i 2007. držala je predavanja o ekofemizimu na Univerzitetu u Novom Sadu.

Od 2007. godine članica je HUM-a (Hrvatske udruge miritelja) i ovlaštena miriteljica u području školske medijacije i medijacije u zajednici. Trenerica je na seminarima o izvansudskom rjesavanju sporova za suce i odvjetnike u organizaciji Pravosudne akademije i HUM-a. Na Regionalnoj konferenciji Foruma za mirenje zemalja jugoistočne Europe održanoj 7.-8. studenoga 2008. u Zagrebu, imala je izlaganje "Značenje procesnog rada za medijaciju u zajednici".