Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 18. Siječanj 2022. u 13:10

Kultura promjene

13. VELESAJAM KULTURE: Mogućnosti igre - dan prvi

PRO.
2
Pet
2. Prosinac 2016.
Petak u 12:00
SC - Savska 25 — Ulaz besplatan

2. i 3. 12. u SC-u / Preuzmi program / Atendaj event! / Prati na Fejsu

13. Velesajam kulture, festival koji svake godine donosi pregršt raznovrsnih umjetničkih događanja, održat će se 2. i 3. prosinca u SC-u. Posljednjih dvanaest godina, festival je strateški poligon za predstavljanje mladih autora i njihovih prvih ostvarenja u svim područjima umjetnosti. Potiče kreativnost i omogućava autorima predstavljanje svojih radova i projekata, dajući im na taj način prostor na kulturnoj sceni i pružajući im mogućnost novih suradnji i stvaranja novih projekata.

Ove smo se godine odlučili pozabaviti fenomenom društvenih igara roleplaying games (RPG) u kojima igrači sudjeluju putem kreiranja i vođenja uloga. Roleplaying u svijetu, ali i na našim prostorima, ima sve brojnije poklonike te sve veći utjecaj na pop i ostalu kulturu.

Igre koje od sudionika traže aktivno preuzimanje i igranje uloga nisu tek puka zabava. Riječ je o rastućoj i sve raširenijoj zajednici čija je poveznica kreiranje i igranje igara koje uključuju interaktivno kolaborativno pripovijedanje u različitim formama, naglasio je jedan od suorganizatora festivala, Miroslav Wranka.

Tijekom dva dana festivala posjetitelji će moći aktivno sudjelovati u 15-ak igara i to uživo ili za stolom (Stolne RPB igre; Čarobnjakov učenik, Star Wars: Edge of the Empire, Tarminas i Pathfinder i LARP igre uživo poput Pobune, Pokreta otpora, Vještica ili Battlestar Galactica: Freighter 212 ) dok će teoretski dio biti usmjeren na tribine i predavanja (Književnost i roleplaying igre - što, kako i zašto?, spisateljice i psihologinje Ivane Delač, Kratak i brzi pregled korištenja RPG-a u obrazovanju novinara i dizajnera igara Miroslave Wranke, Igre uloga za djecu predškolske dobi Gorana Dimića, Igre uloga za djecu u srednjoj školi Tomislava Nazifovića, Budućnost računalnih RPG igara Andreja Kovačevića……) gdje će se publika upoznati s mogućnostima koje roleplaying nudi te njegovom primjenom u obrazovanju i obuci. Također govorit će se i o povezivanju roleplayinga s književnim, glazbenim i filmskim djelima, turizmom i kulturnim manifestacijama. Program se održava u Teatru &TD.

Projekcija prvog dugometražnog dokumentarnog filma o stvaranju video igrica Indie Game: The movie (r. Lisanne Pajot , James Swirsky) održat će se, 2. 12. u MM centru. Film se osvrće na one s manjim šansama za uspjeh u industriji video igara, indie developere, koji žrtvuju novac, zdravlje, pa i zdrav razum kako bi ostvarili svoj životni san – podijelili svoju viziju s ostatkom svijeta. Indie Game: The movie film je o kreativnom procesu i vlastitom izlaganju kroz svoj rad. Riječ je o putovanju s kojim se mnogi filmaši, stvaratelji, umjetnici, poduzetnici i mnogi drugi mogu povezati u digitalno doba.

Nezaobilaznom glazbenom dijelu festivala (2. 12.) doprinijet će sarajevski glazbenik Berin Tuzlić sa svojim projektom dRUMELODY u kojem glavu riječ vodi bubanj. Riječ je o pravoj bombi sarajevskog glazbenog undergrounda, ali koja se itekako brine oko nezagađivanja mentalne higijene. Kombiniranom tehnikom akustičnih i elektronskih ritmova, loopova i različitih muzičkih instrumenata s vizualizacijama pjesama zaokružuje se cjelokupni live doživljaj. Glavni posrednik između čovjeka i svega ostalog u ovom slučaju su bubnjarske palice.

U suradnji s Radio Studentom, subotu smo rezervirali za DJ Shdw kd koja će vas raspametiti svojim glazbenim odabirom.

Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

Program preuzmite ovdje!


PROGRAM 2. 12.

MM centar

18:30 Otvorenje Velesajma kulture 2016., pozdravni govor organizatora

19:00 – 20:00 Tribina: Književnost i roleplaying igre - što, kako i zašto?, gostuje Ivana Delač, moderira Miroslav Wranka

Jedina spisateljica u Hrvatskoj (a vjerojatno i u bližoj regiji) koja je sudjelovala u osmišljavanju, izradi i vođenju LARP igre sa snažno izraženim književnim motivima te napisala i objavila roman temeljen na motivima i stvarnim događanjima u LARP igri tijekom jednosatnog razgovora podijelit će s vama stečena iskustva.

Ivana Delač je psihologinja zaposlena u osnovnoj školi. Autorica je nagrađivanog fantasy romana za djecu Pegazari, kao i četrdesetak znanstvenofantastičnih i fantastičnih priča te dobitnica tri nagrade SFERA (za roman za djecu, kratku priču i multimedijalni LARP projekt „Astra“), nagrade Artefakt i Prve istrakonske nagrade. Objavila je roman za mlade "Izgnani", prvi u Hrvatskoj baziran na LARP-u.

21:00 Indie Game: The Movie

Indie Game: The movie prvi je dugometražni dokumentarni film o stvaranju video igrica. Film se osvrće na one s manjim šansama za uspjeh u industriji video igara, indie developere, koji žrtvuju novac, zdravlje, pa i zdrav razum kako bi ostvarili svoj životni san – podijelili svoju viziju s ostatkom svijeta.

23:00 – Afterparty: dRUMELODY @ kafić &TD

Nezaobilaznom glazbenom dijelu festivala doprinijet će sarajevski glazbenik Berin Tuzlić sa svojim projektom dRUMELODY u kojem glavu riječ vodi bubanj. Riječ je o pravoj bombi sarajevskog glazbenog undergrounda, ali koja se itekako brine oko nezagađivanja mentalne higijene. Kombiniranom tehnikom akustičnih i elektronskih ritmova, loopova i različitih muzičkih instrumenata s vizualizacijama pjesama zaokružuje se cjelokupni live doživljaj. Glavni posrednik između čovjeka i svega ostalog u ovom slučaju su bubnjarske palice.

Polukružna dvorana &TD-a – Upoznajte se sa stolnim RPG igrama
(prijave za stolom do popunjavanja kapaciteta, bit će više igara zaredom za svakim stolom)


18:00 – 24:00

Nikola Smoljanović – Čarobnjakov učenik (GURPS, troje do četvero igrača, do tri sata)

Cyberpunk avantura u 2102. godini. Cijela Zemlja je jedan grad. Skupina ljudi dobit će zadatak otići u megapolis 353 Šengvej u Kini, gdje će se naći u klopci.

Pogodno za nove igrače.

Goran Maksimović - Star Wars: Edge of the Empire (Star Wars, dvoje do šestero igrača, do dva sata)

Grupa švercera, istraživača, lovaca na glave i plaćenika obavljaju razne poslove kako bi preživjeli dok bjesni rat između Carstva i pobunjenika. Veže ih to da su članovi posade svemirskog broda kojim putuju kroz galaksiju.

Sustav igre primjeren je za početnike i za iskusnije igrače.

Luka Žic - Tarminas (Dungeons & Dragons, troje do petero igrača, do dva sata)

Svake godine u grad Tarminas stižu novaci za borbu protiv sila koje pokušavaju prodrijeti dublje prema naseljenim zemljama. Jedna će grupa takvih novaka vrlo brzo shvatiti kako divljina skriva mnoge opasnosti, ali i da su priče o Tarminasu kao sigurnom utočištu prilično šuplje.

Pogodno za nove igrače.

Zrinka Znidarčić i Adam Mataija – Pathfinder (Pathfinder, troje do petero igrača, do sat vremena)

Priče i avanture smještene na svijetu Golarion igrače vode od urbanih središta i raznih intriga do dalekih i egzotičnih lokacija čije tajne tek treba otkriti.

Akcijski herojski fantasy s modernim preokretom čije avanture podržavaju i ohrabruju kreativne pristupe problemima, a sami igrači se često nalaze u moralno izazovnim situacijama, kao što i priliči herojskim pričama.

Pogodno za nove igrače.

Dvorana SEK – LARP igraonica
(prijave na licu mjesta do popune kapaciteta)


20:00 – 24:00 Udruga za promicanje prava bajkovitih stvorenja – UBS (15-20 osoba, do četiri sata)
/Jeanita Hatlestrand, Alna Sogn Husvegg, Nils Andersen/

Vrijeme je za godišnju skupštinu Udruge za promicanje prava bajkovitih stvorenja, organizacije koja zastupa sva bajkovita stvorenja. Željeznom rukom vodi ju Vještica/Zla maćeha. Nekoć demokratski ustrojena, sad je podređena predsjednici. Uz podršku Velikog zlog vuka, Vještica je stekla saveznike koristeći besramni favoritizam, prijetnje i sve što zamisliti možete kako bi suzbila opoziciju.

No, ove godine netko bi mogao dići glas. Je li došlo vrijeme za promjene? Hoćete li ih potaknuti ili nastojati suzbiti?

Udruga za promicanje prava bajkovitih stvorenja – UBS bavi se problemima demokracije u ponešto ćudljivom okruženju. Igru vodi Terrible Creations, kreativni kolektiv sa sjedištem u Zagrebu. Pogodna je za osobe koje nikad nisu igrale igre s uživljavanjem u uloge. Kostimiranje nije potrebno.