Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 18. Siječanj 2022. u 13:10

Kultura promjene

Thumb Ulaznice za &TD dostupne i u online prodaji!

Ulaznice za &TD dostupne i u online prodaji!

Ulaznice za predstave Teatra &TD, koncerte i određene filmske projekcije u SC-u, osim na našim blagajnama možete kupiti i putem online platforme za prodaju ulaznica Ulaznice.hr te na njihovim prodajnim mjestima.

Read more.Opširnije

Davor Šišmanović | 31. Ožujak 2023. u 13:38

Završna izložba polaznika likovne radionice

U predvorju kina Forum (SD Stjepan Radić, iznad glavne menze) svakodnevno možete provjeriti završnu izložbu polaznika likovne radionice. Izloženi su crteži, slike i skulpture koje su autori stvarali tijekom tri mjeseca edukacije. Uživajte u gledanju!

Davor Šišmanović | 30. Ožujak 2023. u 14:39

Zagrebačka premijera filma "La predstava" u MM centru!

Zagrebačka premijera igranog filma La Predstava održat će se 30. ožujka u MM centru  s početkom u 20:00. Ulaz besplatan.

Tijekom rata, kazališna družina Pokreta otpora obilazi pretežno napuštena sela i svojim predstavama metaforički prenosi istinu o ratu. Vođa družine je Rino, talentirani glumac i avangardni dramaturg opterećen dilemama o smislu teatra i umjetnosti. Iako im je u neprijateljskom napadu izgorjela pozornica te unatoč nerazumjevanju publike za njihovu predstavu, Rino i družina nastavljaju svoju misiju. Mlada kurirka Ana, koja je u ljubavnoj vezi s Rinom, saznaje za veliku neprijateljsku ofenzivu i biciklom pokušava sustići družinu kako bi ih obavijestila o nadolazećoj opasnosti.

Trajanje: 45 minuta

Produkcija: Novi vodnjanski filmski val - NVFV
Režija, scenarij i montaža: Teo Morosin, Eric Ušić
Glazba: Marino Morosin
Direktor fotografije: Michele Bulešić
Glume: Marino Morosin, Vanda Velagić, Jordi Faris, Edi Smoljan, Oleg Morović, Eric Ušić, Bruna Nedoklan, Daria Morosin, Ivan Šaravanja, Emir Mulalić, Eric Derocchi, Sandra Vučetić, Tibor Marko Jakulić, Dean Faris, Luka Marković, Ljubica Brščić, Ervin Rihić, Diego Babić, Sanda Voloder, Mariana Krajcar, Monika Berečić, Almir Karaman, Ana Predan, Koviljka Ljuština, Luka Malvić, Teo Černi, Matijas Kozić, Teo Morosin, Etore Kocijančić (glas)

Davor Šišmanović | 27. Ožujak 2023. u 10:22

Teatar &TD ovoga tjedna nudi dva sjajna naslova!

Ovoga tjedna u &TD-u nudimo dva prošlosezonska premijerna naslova: V. Jovanović / P. Pleše: Mala zabava, intrigantnu priču koja počinje kao sasvim obična zabava, da bi prerasla u pravi triler i P. Handke: Kaspar, komad u kojem se igra ono zapravo - neizrecivo.
🎟️ Ulaznice su dostupne po cijeni od 8 € na ulaznice.hr/r/Teatar_ITD i njihovim prodajnim mjestima, na blagajni &TD-a svakim danom (osim nedjeljom) od 11 do 13 sati te dva sata prije predstave.
Studenti, učenici, umirovljenici, osobe s invaliditetom i branitelji na blagajni &TD-a mogu kupiti ulaznice za 4 €, a grupe od najmanje 10 ljudi (odnosi se na sve koji nisu nabrojani pod kategorijom popusti) za 6 € po ulaznici.
📷Luka Dubroja

Davor Šišmanović | 20. Ožujak 2023. u 10:31

Koncert Orkestra mladih glazbenika za Dom za nezbrinutu djecu "Ivan Goran Kovačić"

Poštovani,

koncert Orkestra mladih glazbenika (OMG) održat će se u četvrtak, 23. ožujka u kinu Forum s početkom u 20 sati. Cijena ulaznice je 2.50 eura, mogu se kupiti na Ulaznice.hr te na blagajni kina koja će raditi sat vremena prije početka koncerta.

Sav prihod od ulaznica donirat će se Domu za nezbrinutu djecu „Ivan Goran Kovačić".

Orkestar mladih glazbenika u različitim instrumentalnim sastavima predstavit će raznolik i dinamičan program koji će publiku provesti kroz mnoge stilove klasične glazbe, između ostalih izvest će kompozicije Mozarta, Mendelssohna, Elgara, Saint - Saënsa itd.

Organizacija mladih glazbenika osnovana je 2017. godine na inicijativu studenata Muzičke akademije u Zagrebu, s ciljem promicanja i razvitka klasične glazbe te njegovanja glazbene kulturne baštine, posebice među mladima. Udruga je započela svoje djelovanje s jednom sekcijom Orkestrom mladih glazbenika te s vremenom proširila svoje područje djelovanja sekcijom Orguljaša, sekcijom muzikologa FusNota, sekcijom koja organizira koncerte studenata Muzičke akademije Virtuoso te pedagoškom sekcijom Musicking.

Orkestar mladih glazbenika ostvario je nastupe u koncertnim dvoranama i drugim prostorima u Zagrebu, Varaždinu, Pregradi, Šibeniku, Tribunju, Makarskoj, Podgori, Prelogu, Štrigovi, Križevcima, Korčuli, Rabu i Berlinu. Od rujna 2021. prvi šef dirigent orkestra je Matija Fortuna. Monodramatska opera Dnevnik Anne Frank dobitnik je nagrade Judita za najbolje glazbeno ostvarenje na 67. Splitskom ljetu.

Više o dosadašnjim projektima OMG-a pročitajte OVDJE.

Davor Šišmanović | 20. Ožujak 2023. u 09:44

Upišite radionicu fotografije na Savi!

Dragi studenti, budite i vi građani svijeta i komunicirajte sa svima kroz objektiv. Prijavite se na radionice fotografije koje će se održavati u SD Stjepan Radić, Jarunska 2. Prvi susret je u utorak, 28. 3., od 17.30 do 19.00 u Točkici, a u nastavku će se radionice održavati srijedom u isto vrijeme, od 17.30 – 19.00. (5. – 26. 4. 2023.)

Jednokratna kotizacija je 10 eura, a fotografska oprema nije obvezna.

„Fotografija je jedini jezik koji se može razumjeti u svim dijelovima svijeta.“ Bruno Barbey

Davor Šišmanović | 06. Ožujak 2023. u 11:10

Novi ciklus scenarističke radionice za studente! Upisi u tijeku!

Upiši scenarističku radionicu i nauči novu vještinu!

Kroz praktičan rad i stručno vodstvo diplomiranog dramaturga dobit ćeš uvid u osnove pisanja za film. Prethodno iskustvo nije potrebno, jedino što ti treba je ideja koju ćeš tijekom radionice pretvoriti u scenarij.

Sad je idealno vrijeme za onu filmsku ideju o kojoj razmišljaš već godinama.

Prijave traju do popunjavanja grupe, javiti se na natko.jurdana@gmail.com

Davor Šišmanović | 26. Veljača 2023. u 11:30

Plesna škola SC-a dolazi i u druge domove!

Pokrećemo početnički tečaj društvenih plesova na lokaciji SD Dr. Ante Starčević (Zagrebačka avenija 2), srijedom od 20:30 do 22:00 u dvorani Šara.

Tečaj počinje 8. ožujka, dobrodošli su svi koji žele naučiti osnovne korake prije ljeta!

Vaša Kultura SC

Davor Šišmanović | 17. Veljača 2023. u 09:57

Upišite Basic Heels dance na Savi!

Svi koji su željni kroz pokret tijela izraziti svoju kreativnost i osloboditi unutarnju energiju pozvani su na radionice suvremenog/jazz plesa koje pokrećemo u srijedu 1. 3. 2023. u 20 sati (prvi/ogledni sat) u društvenoj dvorani SD Stjepan Radić, Jarunska 2, Zagreb.

Radionice će se održavati ponedjeljkom i srijedom od 20:00 do 21:30.

Mjesečna kotizacija je za studente 23 eura i ostale za 33 eura.

Prijave su u tijeku na anabela.sapina@sczg.hr i edu.program@sczg.hr

Vaša Kultura SC

Davor Šišmanović | 08. Veljača 2023. u 12:21

UMAS u Zagrebu! Izložba - SLIKARSTVO I MOGUĆNOSTI SLIKE: GENERACIJA 2022.

SLIKARSTVO I MOGUĆNOSTI SLIKE: GENERACIJA 2022. - izložba diplomskih radova studenata Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu 

mentori - Viktor Popović, Neli Ružić i Nina Ivančić
Otvorenje izložbe održat će se u petak, 10. veljače u Galeriji SC s početkom u 19 sati. Izložba je otvorena do 25. veljače radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.
organizacija izložbi: Odsjek za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu u partmerstvu sa Sveučilišnom galerijom u Splitu – Sveučilište u Splitu, Galerijom SC – Studentski centar Zagreb i Galerijom Kortil – Hrvatski kulturni dom na Sušaku u Rijeci.
postavi izložbi: Neli Ružić, Viktor Popović

Ana Heski, Mak Hubjer, Marija Petrović, Matea Rančić, Palmina Roglić i Marieta Vulić predstavnici su najnovije generacije umjetnika obrazovanih na Odsjeku za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu. Njihovi radovi ukazuju na suvremeno shvaćanje slikarstva kao multidisciplinarnog polja u kojem je moguće istraživati, stvarati i razmišljati o umjetnosti na osnovi različitih vrsta slika. Takvo poimanje slikarstva uključuje i dvodimenzionalni fizički artefakt, ali i „prošireno polje” slikarskog djelovanja naslonjeno na hibridne ili „nove” medije koji su formalno ili konceptualno povezani sa slikovnošću, a sve u okviru slikovnog obrata i visoke kulture. Na izložbi je stoga moguće vidjeti klasično (i) manualno izvedeno slikarstvo, artefakte koje iz plošnosti izbijaju u trodimenzionalni prostor, kao i tehnološki obrađene slike i digitalne slike od kojih su neke bilješke prethodno izvedenih performansa. Predstavljeni umjetnici bave se temama koje bi se mogle sročiti na sljedeći način: istraživanje formalnih zakonitosti slike; ispitivanje vizualne percepcije; načini reprezentacije i bilježenja svakodnevnog; uporabni predmeti u kontekstu umjetnosti; ekspresija unutarnjih stanja i predodžbi; istraživanje i kritika dominantnih memorijalizacijskih praksi.

Ana Heski, Matea Rančić i Marieta Vulić diplomirale su u klasi red. prof. art. (T) Nine Ivančić. Mak Hubjer, Marija Petrović i Palmina Roglić diplomirali su u klasi red. prof. art. (T) Viktora Popovića i doc. art. Neli Ružić. Teorijska mentorica na diplomskim radovima svih navedenih umjetnika je izv. prof. dr. sc. Blaženka Perica. Djela na izložbi dio su diplomskih radova obranjenih na Odsjeku za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu 2022. godine.

Radovi iz serije Konstrukcija Ane Heski rezultat su krajnje redukcije fotografskih predložaka i njihovog svođenja na monokromne geometrijske forme koje nimalo ne podsjećaju na izvornike. U prvom koraku postupka umjetnica je fotografirala prostore koji za nju nešto predstavljaju. Zatim je unutar njih prepoznala i izdvojila geometrijske oblike. Naposljetku, njih slaže u nove likovne motive, boja ih i prilagođava novom prezentacijskom formatu. Obojene geometrijske forme postaju nositelji novog slikovnog sadržaja (konstrukcije) iako su lišene ikakve naracije i vlastite figurativne osnove („dekonstruiranih” motiva nema ni u tragu).

Mak Hubjer bavi se politikama sjećanja i spomenicima kao artefaktima na sjecištu „javnog prostora” i memorije na koju upućuju. Kroz performanse i vizualne dokumentacije vlastitih akcija, Hubjer problematizira definiciju spomenika, njihovu ulogu u društvu i odnose koji se odvijaju uokolo njih. Iako su mjesta kristalizacije određenog sjećanja, u obliku u kojem se najčešće pojavljuju spomenici su ujedno i anakrone, gotovo iscrpljene forme. Povrh toga, oni znaju funkcionirati i kao ideologemi u sprezi s vrijednostima i ponašanjima koji dominiraju lokalnim političkim imaginarijem, što je glavna motivacija za Hubjerova umjetničko-kritička istraživanja.

Marija Petrović stvorila je ciklus Stanja: Osuđenost na slobodu kako bi izrazila najskrivenija stanja vlastite svijesti i suočila se sa svojim najvećim strahovima. Osobna ekspresija kroz slikanje način je oslobađanja osjećaja i vrsta priznavanja „mučnina” s kojima se suočava. Izgledno je da su prikazani likovi vrsta reprezentiranja sebe u više obličja, mnogo više od (ako uopće) psiholoških studija drugih stvarnih osoba.

Popisu željaMatea Rančić likovno reinterpretira proizvode sa mrežnih stranica internetskih trgovina za prodaju obuće. O motivu obuće (cipele) može se napisati posebno poglavlje u povijesti umjetnosti. Isto vrijedi i za odnos visoke umjetnosti i konzumerističke kulture (cipela vrlo lako može biti njen „hiperznak”). Stoga ne čudi da Rančić odabire upravo obuću kao dominantni motiv za svoju seriju radova. U maniri žanra mrtve prirode, ona ukazuje na onaj dio virtualnog svijeta koji potencira „akumulaciju kao formu eskapizma”, ali vjerojatno se pita i o tome funkcionira li umjetnost sve više po sličnim principima.

Drugost Palmine Roglić slojevita je slikarsko-kiparska predodžba odnosa tjelesnosti, vizualnosti i taktilnosti. Rad je sačinjen od niza objekata izrađenih od nekonvencionalnih materijala, pri čemu zadobiva antropomorfna obilježja. Roglić tijelo shvaća kao kulturalno uvjetovan pojam. Parafrazirajući umjetnicu, njen rad u kontrastu je sa suvremenom konceptualizacijom tijela, ali i sa zapadnjačkom poviješću pogleda, a naglasak je na haptičkom pristupu djelu kao alternativi ustaljenim hegemonijskim načinima reprezentacije i viđenja.

She Woke Up and Wanted More Mariete Vulić serija je crteža koji tematiziraju svakodnevicu autorice. Oni su spontane bilješke s elementima autobiografije koji istodobno otkrivaju misaone i kreativne procese uložene tijekom vremena njihova nastanka te portretiraju Marietu Vulić i kao umjetnicu u smislu stoga da se radi o posebno slikovitom i vrijednom osobnom likovnom rukopisu.

(predgovor, Božo Kesić)

Davor Šišmanović | 03. Veljača 2023. u 12:14

Otvorene prijave na 32. Dane hrvatskog filma

Poštovani,

32. DANI HRVATSKOG FILMA održat će se od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu, Savska 25.

Prijave su otvorene sljedećim kategorijama:

1. Kratkometražni i srednjometražni igrani film
2. Dokumentarni film
3. Animirani film
4. Eksperimentalni film;
5. Namjenski film (uključuje i glazbeni spot)

Ispunjenu PRIJAVNICU pošaljite na adresu danihrvatskogfilma@sczg.hr. 

Javni poziv za prijave filmova otvoren je do 1. ožujka 2023. 

U obzir za selekciju ulaze svi filmovi hrvatskih autora i/ili producenata koji su između dva izdanja Dana hrvatskoga filma premijerno prikazani na nekom od hrvatskih filmskih festivala, u redovnoj distribuciji ili u nekoj drugoj javnoj prigodi te svi oni koji su u istom razdoblju producirani te još nisu javno prikazani.

Davor Šišmanović | 30. Siječanj 2023. u 20:41

Nastavljamo sa Školom plesa 7.2. na Savi!

U utorak 7. 2. 2023. u 20 sati nastavljamo s tečajem Škole plesa SC-a u Društvenoj dvorani SD Stjepan Radić, Jarunska 2.

Ispričavamo se zbog dužeg čekanja, jer su se radovi u dvorani odužili.

Hvala svima na razumijevanju, strpljenju i suradnji!

Veselimo se novim izazovima i uspjesima u novouređenom prostoru!

Vaša Kultura SC

Davor Šišmanović | 25. Siječanj 2023. u 15:04

Likovna radionica na Cvjetnom, upisi u tijeku!

Oduvijek ste željeli naučiti crtati i slikati? Nikada nije kasno da počnete! Pridružite se kreativnim likovnim radionicama, naučite nešto novo, usavršite svoje vještine, razvijte kreativnost! Na likovnim radionicama koristimo različite materijale i motive u savladavanju tehnika crtanja i slikanja. Naučiti ćete osnove likovnog izražavanja: perspektivu, kompoziciju, proporciju, simetriju, upoznati se s različitim načinima crtanja i slikanja.

Kreativna likovna radionica počinje 1. 3. 2023., a održavat će se svake srijede u 19 sati. Mjesto odvijanja radionice je Prostor za druženje koji se nalazi pokraj slastičarne u 7. paviljonu SD Cvjetno naselje.

Cijena kotizacije iznosi 10 € i obuhvaća svih 10 zakazanih termina.

Prijave na dina.kundih@sczg.hr  ili na 0914593017.

Davor Šišmanović | 18. Siječanj 2023. u 16:18

U Galeriji SC kuhamo s Igorom Bezinovićem i Vlastom Delimar

U sklopu izložbe Eggo autorice Jelene Lovrec, u četvrtak,  19. siječnja točno u podne, nastavljamo s pripremom recepta s jajetom u Galeriji SC koje će za nas pripremiti redatelj Igor Bezinović. U podne u subotu 21. siječnja možete se družiti s multimedijalnom umjetnicom Vlastom Delimar koja će nam otkriti svoju verziju jajeta.

Davor Šišmanović | 17. Siječanj 2023. u 12:10

Mobility festival- ESN Zagreb

"Čuo si za Erasmus ili Work and travel? Uvijek ti je tu nekako negdje, ali nemaš pojma što, gdje i kada? Frendovi s faksa pričaju kako im je nezaboravno bilo u Španjolskoj ili Češkoj, pa bi sad i ti htio probati? Zanimaju te drugačije kulture i htio bi iskusiti nešto novo u životu?

Ne čekaj ni trenutka više, sve je pripremljeno za tebe, samo se moraš pojaviti na našem Sajmu mobilnosti gdje ćeš saznati koje sve prilike postoje, gdje možeš otputovati i što ti sve treba za prijavu, poslušati tuđa iskustva s razmjene i usput se zasladiti zahvaljujući našim sponzorima!"

Vidimo se u dvorani Pauk (SD Stjepan Radić, Jarunska 2) 26. siječnja u 10:00. Ulaz besplatan.

Davor Šišmanović | 17. Siječanj 2023. u 07:27

Kuhajmo s Vesnom Salamon u Galeriji SC!

U nastavku projekta Eggo Jelene Lovrec u srijedu 18. siječnja točno u podne svoju verziju jajeta u Galeriji SC kuhat će Vesna Salamon!  Pridružite se u srijedu Vesni i Jeleni, a pratite najave i budućih kuhanja tijekom izložbe koje ćemo uskoro objaviti!

Davor Šišmanović | 07. Siječanj 2023. u 15:14

11 predstava na 9. Siječanjskoj akciji Teatra &TD

Draga publiko,

9. siječnja 2023. godine počinje 9. Siječanjska akcija Teatra &TD, a otvara je predstava Kaspar. Tradicionalno događanje ove godine nudi 11 kazališnih naslova kroz čak 22 izvedbe i proširuje se na prvi tjedan veljače. Kaspar, Drama o Mirjani i ovima oko nje, Žena popularnog pokojnika, Ljudovanje, Mala zabava, Kralj umire, Mjesec dana na selu, Proces Kafka, Franz, Gard i San i ludilo predstave su koje će publika moći pogledati u gotovo mjesec dana akcije.

Cijena pojedinačne ulaznice je 4 eura ( 30. 14 kn)  i nema nikakvih dodatnih popusta. Ulaznice možete kupiti na blagajni &TD-a od 11:00 do 13:00 (osim nedjeljom) te dva sata prije početka predstave, na Ulaznice.hr i njihovim prodajnim mjestima.

Siječanjska akcija ove godine traje do 4. veljače.

Davor Šišmanović | 12. Prosinac 2022. u 14:02

"Buvljak razmjene" u SD Stjepan Radić

U Društvenoj dvorani SD Stjepan Radić (Jarunska 2) od 15. do 17.12. (od 11:00 do 15:00) održat će se Buvljak razmjene. Jedini zadak je donijeti odjeću koju više ne nosite te u zamjenu udomite nešto što vam se sviđa. Količine nisu ograničene. Sva preostala odjeća na kraju buvljaka donirat će se socijalnoj zadruzi Humana Nova koja se bavi zapošljavanjem marginaliziranih skupina, sakupljanjem tekstila te njegovom ponovnom uporabom i reciklažom kako bi pridonijela smanjenju siromaštva i očuvanju prirode.

Na Buvljaku će se također nalaziti i ploča za pisanje na kojojo će posjetitelji moći podijeliti svoja razmišljanja i brige o okolišu te održivosti u modnoj industriji.

Davor Šišmanović | 10. Prosinac 2022. u 19:01

"Itinerarij" pogledajte još u ponedjeljak

Izložba slika Itinerarij LUKE KUŠEVIĆA u Galeriji SC može se pogledati još u ponedjeljak, 12. 12. 2022. od 12 do 20 sati.

Davor Šišmanović | 08. Prosinac 2022. u 10:15

"Danteov Pakao: Uprizorenje duše" za kraj godine u Teatru &TD

Draga publiko,

za kraj godine pripremili smo Danteov Pakao: Uprizorenje duše autora Marina Klišmanića i Karle Leko.

Ulaznice po cijeni od 60 kuna (7.96 €) možete kupiti za blagajni kazališta svaki dan (osim nedjelje) od 11:00 do 13:00, dva sata prije početka predstave te na Ulaznice.hr te i njihovim prodajnim mjestima. Studenti i umirovljenici ostvaruju popust od 50% isključivo na blagajni kazališta (30 kuna - 3.98 €) 

Davor Šišmanović | 30. Studeni 2022. u 10:25

Projekcije višestruko nagrađivanog filma "In Vino Veritas" u kinu Forum

In Vino Veritas, prvi dugometražni film redatelja Sylvestrea Baryja i scenarista Juliena Renaulta, snimljen u francusko-rumunjskoj koprodukciji te dobitnik nekoliko nagrada za najbolji film na međunarodnim filmskim festivalima u Njemačkoj, Češkoj, Rumunjskoj i Francuskoj premijerno je prikazan 2. prosinca u Kinu Forum gdje ga je publika nagradila velikim pljeskom.

Film se može pogledati 9., 10. i 11. prosinca u 20 sati, također u kinu Forum. Cijena ulaznice je 20 kuna, a možete je kupiti na blagajni kina Forum sat vremena prije početka projekcije odnosno od 19 sati.

In Vino Veritas putovanje je koje povezuje narode i kulture Francuske i Rumunjske. Komedija koja s nježnošću i humorom promatra dubinske probleme jedne generacije. Ispitujući srce čovjeka našeg vremena, ovo neobičan i dirljiv road-trip postavlja temeljno pitanje: što život čini vrijednim življenja?

Hervé, bogat i samouvjeren Parižanin, nađe se izgubljen usred malog rumunjskog sela. Dok zamišlja brzi povratak u Pariz, razni događaji poljuljat će njegove iluzije.

Sylvestre Bary (1992.) francuski je redatelj koji sa svojom produkcijskom kućom Urban Sector i udrugom Culture Art & Vision producira sadržaje za francuske kulturne institucije. Radio je s renomiranim redateljima s Francuskih Kariba (Wally Fall, Janluk Stanislas), osobito tijekom umjetničkih izložbi u Europi (La Biennale di Venezia, Paris Eclats d'Iles, FIAC). In Vino Veritas njegov je prvi dugometražni film.

Julien Renault (Pariz, 1992.) studirao je povijest na Sveučilištu Paris - Versailles. U Hrvatsku je došao kao regionalni dopisnik, a trenutno predaje francuski jezik. Scenarist je filma In Vino Veritas.
---------------------------------------------------------------------------------------
- 45. Grenzland Filmtage Selb (Njemačka) (Nagrada publike, Posebno priznanje žirija)
- 26. Portobello Film Festival (London - UK)
- 5. Internation Road Movie Festival (Plzeň - Češka) (Najbolji film)
- 16. IPIFF (Rumunjska) (Posebno priznanje žirija)
- 12. Festival Internacional de Cine Piélagos en corto (Pielagos - Španjolska)
- Kinest Fest (Catania, Italija)
- Jacques Tati Awards (Francuska) (Najbolji film)
- IndepEnTarn (Francuska) (Najbolji francuski film)

Režija: Sylvestre Bary

Asistent režije: Raphael Etievant

Scenarij: Julien Renault

Montaža: Culture Art & Vision

Zvuk: Carlos Duarte et Alexis Dagorn

Muzika: Baron Black, Duo Autentico, Julien Du Bellay...

Glumci: Theotime Ouaniche, Madalina Dorobantu, Vlad Vasiliu, Maya Sarac, Heloise Janjaud, Djibril Mbaye, Violeta Teasca

Davor Šišmanović | 30. Studeni 2022. u 10:22

Nagrađivani mladi umjetnici Luka Kušević i Gaia Radić izlažu svoje radove u Galeriji SC i Kiosku

U petak 2. prosinca u Studentskom centru s početkom u 19 sati otvaraju se dvije izložbe. Itinerarij autora Luke Kuševića u Galeriji SC posjetite do 10. prosinca, a Babilonske viseće "vrtove" umjetnice Gaie Radić u Kiosku
(prostor na istočnom ulazu u SC) do 22. prosinca. Izložba Babilonski viseći "vrtovi" gleda se izvana kroz staklene površine objekta.

…Kuševićevi radovi za sada su jedini slikarski radovi na kojima su primijenjeni postulati geopoetike, makar na ovim prostorima. Ne zaboravlja na povijesne uzore u likovnoj temi pejzaža, od Cézannea i Bonnarda pa sve do suvremenih autora kao što su Kirkeby ili Hodgkin, na čijim lekcijama iz percepcije krajolika, kao i onim slikarskim, u konačnici gradi svoj autentični izraz, unoseći u ovu temu suvremen, ali i tako osebujan pristup svijetu, svjestan transformativnog kapaciteta vlastita unutarnjeg svijeta i imaginacije. Njegov Itinerarij, slikarski ciklus od samo nekoliko imaginarnih pejzaža, zaista jest duhovni vodič kroz konstante transformacije u prirodi i demonstracija novog, nužnog pristupa Svijetu, napose usred krize gdje se naša kuća zbog otuđenosti i nerazumijevanja nezaustavljivo urušava. (iz predgovora, Jelena Šimundić Bendić)
Više pročitajte OVDJE.

Luka Kušević rođen je 1993. godine u Zagrebu gdje je završio Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn. 2017. godine diplomira na Odsjeku za slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zoltana Novaka. Samostalno izlaže od 2018., a ističu se izložbe u Galeriji Forum 2018., Zlatni ajngel u Varaždinu 2019. i Galeriji Matice hrvatske 2022. Redovno izlaže i na mnogim skupnim izložbama od kojih se ističu 5. Bijenale slikarstva 2019. i 2020. Erste fragmenti 16, na kojoj mu je otkupljen rad, a na 6. Bijenalu slikarstva 2021. osvaja nagradu Iva Vraneković - Vladimir Dodig Trokut. Sudjeluje i na 57. Zagrebačkom salonu 2022. Živi radi u Zagrebu.
______________________________________________________________________

Drevni Babilon, grad ljudske oholosti i arogancije, razvrata, lažnih bogova i u konačnici božje silovite kazne, očarava nas svojom legendarnom ljepotom, bogatstvom i moći, ali i ambicijom. Djelo Gaie Radić Babilonski viseći "vrtovi" prožeto je Babilonskim motivima, u svim njegovim aspektima – ne samo očaravajućim visećim vrtovima već i njegovoj propasti pod božjom rukom. Narativ Babilonske ohole ambicije za dosezanjem božanskog pomoću dobro poznatog motiva u umjetnosti – Kule Babilonske, Gaia Radić koristi u službi metafore za današnje društvo koje uporno korača u virtualno u nastojanju prožimanja u svijet digitalnog gdje izmiču granice tjelesnosti i prostornosti. Autorica naglašava navedeno prožimanje digitalnog u stvarni prostor koristeći se kablovima postavljenima u obliku mreža circuit boarda, odnosno sklopovskih pločica, podsjećajući također na korijenje i lijane visećih vrtova Babilona...(iz predgovora, Anđela Tenšek)
Više pročitajte OVDJE.

Gaia Radić novomedijska je umjetnica iz Pule rođena 2001. godine. Nakon završene Opće gimnazije 2019. godine upisuje studij primijenjene umjetnosti na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Godine 2020. paralelno upisuje studij arhitekture na Fakultetu za arhitekturu Sveučilišta u Ljubljani. Sudjelovala je na više skupnih izložbi i realizirala je više samostalnih izložbi. Dobitnica je Erste 2. nagrade na 36. Salonu mladih 2022. te je bila finalistica Nagrade za mlade umjetnice Zlatna lubenica 6.0. Najmlađa je članica HDLU-a Istre.

Vidimo se u petak u SC-u!

 

Davor Šišmanović | 25. Studeni 2022. u 12:30

Produžena izložba "Druga dimenzija"

Izložba DRUGA DIMENZIJA u Galeriji SC i Kiosku produžena je do 29. 11. 2022. Izložba se u ponedjeljak, 28. 11. i utorak, 29. 11. može se pogledati od 12 do 20 sati.

Vaša Galerija SC

Davor Šišmanović | 25. Studeni 2022. u 12:15

Prijave za "Ples na svili" u tijeku!

Radionice se održavaju ponedjeljkom i srijedom u dvorani Pauk od 17:00 do 18:00 u SD Stjepan Radić, Jarunska 2. Prijave su i dalje u tijeku te pozivamo sve koji su zainteresirani za ovakvu vrstu rekreacije: kombinacija akrobatskih i plesnih pokreta u ugodnom okruženju.

Davor Šišmanović | 04. Studeni 2022. u 17:50

Prijavite se na kreativne likovne radionice!

Likovne radionice održavat će se jednom tjedno u večernjem terminu u Točkici, prostoru pored porte u Studentskom domu Stjepan Radić, Jarunska 2.

Kotizacija je 75 kn/10 eura za set radionica u trajanju oko 3 mjeseca.

Prvo druženje zakazano je za 15. 11 u 19 sati.

Davor Šišmanović | 30. Listopad 2022. u 12:00

Novi ciklus scenarističke radionice, upisi u tijeku!

Upiši scenarističku radionicu i nauči novu vještinu!

Kroz praktičan rad i stručno vodstvo diplomiranog dramaturga dobit ćeš uvid u osnove pisanja za film. Prethodno iskustvo nije potrebno, jedino što ti treba je ideja koju ćeš tijekom radionice pretvoriti u scenarij.

Jednom kada se situacija normalizira sastat ćemo se uživo i organizirat pitching forum na kojemu ćeš prezentirati svoj rad filmskim redateljima…i onda tko zna, možda se baš po tvom scenariju snimi film!

Sad je idealno vrijeme za onu filmsku ideju o kojoj razmišljaš već godinama.

Prijave traju do popunjavanja grupe, javiti se na Natko.jurdana@gmail.com

Kad: od 14. 11., 8 termina

Gdje: Kino Forum ( SD Stjepan Radić, Jarunska 2)

Radionica je namijenjena isključivo studentima i cijena cijelog ciklusa je 100 kuna.

Davor Šišmanović | 28. Listopad 2022. u 09:59

"Položaj i perspektiva Ukrajine" - predavanje dr. Bože Kovačevića u SC-u

Ako želite saznati čime ruska vlast obrazlaže odluku o invaziji na Ukrajinu i kakve su posljedice rata za Ukrajinu, Europu, Rusiju i svijet, dođite na novo predavanje u sklopu SC Znanstvenog kafića naziva Položaj i perspektiva Ukrajine u kojem ćemo ugostiti dr. Božu Kovačevića.

Bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji od 2003. do 2008. godine pokušat će objasniti uzroke i povode za rat te naznačiti moguće pouke za budućnost.

Kafić Teatra &TD, 3. 11., 18 sati, ulaz besplatan.

Davor Šišmanović | 27. Listopad 2022. u 09:56

Obavijest o izložbi Dan Okija "Maska, pandemija, teleprisutnost ili digitaliziranje podsvjesnog"

Izložba Dan Okija - Maska, pandemija, teleprisutnost ili digitaliziranje podsvjesnog u Galeriji SC u ponedjeljak, 31. 10. 2022. može se pogledati od 17 do 20 sati.

Davor Šišmanović | 26. Listopad 2022. u 13:39

Knjižnica otvorena na Cvjetnom i Savi!

Poštovani studenti,

Knjižnica Studentskog centra u Zagrebu, promijenila je svoju lokaciju iz Savske 25 u SD Cvjetno naselje (Odranska 8). Samim time smo približili dostupnost knjižnog fonda upravo tamo gdje se studeni i nalaze - u samim studentskim domovima. Uz knjižnicu u SD Cvjetno naselje, studenti mogu koristiti i učionicu koja se tamo nalazi. 
Osim knjižnice u SD Cvjetno naselje, s nešto manjim fundusom knjiga ista se nalazi u SD Stjepan Radić, 6. paviljon. 

Davor Šišmanović | 14. Listopad 2022. u 02:17

OBJEKTI KONSTRUKTIVNE DESTRUKCIJE- promocija kataloga

Davor Šišmanović | 06. Listopad 2022. u 12:16

Upišite Školu plesa Studentskoga centra!

Široku ponudu aktivnosti i sadržaja Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu dugi niz godina krasili su i plesni tečajevi koji su okupljali brojne polaznike željne rekreacije, druženja i zabave. Uz ritmove valcera, salse, cha-cha i ostalih društvenih plesova lakše su se sklapala prijateljstva i ljubavi, a lakše se i učilo!

Nakon duge stanke, Studentski Centar u Zagrebu ponovno postaje rasplesan; Plesna škola SC-a otvorit će vrata za sve zaljubljenike u ples i one koji će to tek postati, za one koji misle da imaju „dvije lijeve“ kao i za one s nešto više  iskustva. Od polaznika se očekuje samo dobra volja, a od iskusnog instruktora da ih poduči vještinama standardnih i latinsko-američkih plesova te egzotične salse.

Voditelj plesne škole je Ivan Radulović, dugogodišnji plesač, natjecatelj i učitelj društvenih, standardnih i latinskoameričkih plesova.

GDJE? Društvena dvorana SN Stjepan Radić, Jarunska 2

KADA? Utorkom i četvrtkom u 20 sati

CIJENA: Mjesečno 220, 00 kn (29.20 eura) za studente, a za ostale 270,00 kn (35,84 eura)

Prijave: do 17.10.2022. na anabela.sapina@sczg.hr  ili 091 4593012 (uz mogućnost upisa i tijekom cijele godine)

Ogledni sat je besplatan. Uplatnice ćete dobiti 18.10. na prvom satu plesa.

POČETAK TEČAJA: 18.10.2022.

Davor Šišmanović | 04. Listopad 2022. u 14:18

Paulina Jazvić, Alem Korkut i Kristian Kožul izlažu "Objekte konstruktivne destrukcije" u Francuskom paviljonu

U srijedu 5. listopada u Francuskom paviljonu s početkom u 19:00 otvara se izložba Objekti konstruktivne destrukcije troje autora - PAULINE JAZVIĆ, ALEMA KORKUTA I KRISTIANA KOŽULA. Izložbu posjetite do 19. listopada, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Pojmovi "konstruktivno" i "destruktivno" u svakodnevnoj se socijalno uvjetovanoj praksi s razlogom doživljavaju inkompatibilnim te uzajamno poništavajućim. Kad je o umjetničkom stvaralaštvu riječ takvo se, međutim, shvaćanje uvelike usložnjava, čak i relativizira, pa možebitnoj relaciji između spomenutih pojmova nužno valja pristupiti relativistički i nadasve fleksibilno U tom smislu nipošto nije pretjerano konstatirati kako stanoviti vidovi destruktivnosti odnosno svjesnih narušavanja konvencionalnih pravila i normativa unutar umjetničkog diskursa nerijetko mogu rezultirati novim i originalnim vrijednostima, za što, uostalom, postoje brojni primjeri, kako u prošlosti tako i u suvremenosti. Strategije konstruktivnog i destruktivnog djelovanja nalaze se, dakle, u svojevrsnom ambivalentnom odnosno dijalektičkom odnosu, baš kao što to, svaki na svoj način, sugeriraju ovom prigodom prezentirane skulpture/instalacije što ih je troje generacijski bliskih autora – Alem Korkut (r. 1970.), Paulina Jazvić (r. 1973.) i Kristian Kožul (r. 1975.) – realiziralo tijekom posljednjih nekoliko godina.

Skulptorske forme Alema Korkuta izvorno generiraju iz – promatrano čisto geometrijski - pravilno konstruiranih vizualnih premisa što ih umjetnik potom podvrgava različitim distorzijama, na taj način destruirajući njihove kompaktne i pravilne forme.  Zahvaljujući svojim istanjenim, precizno izvedenim te u osnovi skeletno realiziranim tvarnim komponentama, skulpture toga autora na aktivan, transparentan i precizan način oblikuju svoje "unutarnje" i obližnje "vanjske" prostore, istodobno provocirajući utisak kako su organički otkloni od posve pravilnih geometrijskih formi tek privremene posljedice djelovanja neke posve nevidljive nam sile.

Rad Pauline Jazvić u čisto formalno-vizualnom smislu ostavlja utisak konstruktivne odnosno konstruirane pravilnosti, ali njegova nedvojbena i nadasve dojmljiva destruktivnost proizlazi iz narativnih, ili možda preciznije rečeno, potencijalno narativnih komponenti. Obilje identičnih sjekira što se oštricama uperenim uvis pružaju duž stolnjakom prekrivene površine izdužena stola nužno asociraju na mogućnost samoposluživanja na način popularnih švedskih stolova, pri čemu bi se rezultat takve djelatnosti – osobito u stresovima, proturječjima i neizvjesnošću bremenitoj suvremenosti čega je autorica itekako svjesna – mogao izroditi i u nešto fatalno destruktivno.

Skulpture/instalacije Kristiana Kožula svojim svjesno isprovociranim neodređenim asocijativnim arsenalom u rasponu od neobičnih sado-mazo rekvizita pa do nekih ekscentričnih vješalica za odjeću, ili pak samostojećih stalaka za svjetiljke, možda i sprava za vježbanje, unose svojevrsnu destrukciju u svijest potencijalnih recipijenata. One, dakako, nisu ništa od svega toga, pri čemu će njihova subverzivnost, baš kao i destruktivnost, proizlaziti iz kliznih, nestalnih i u stvarnosti nepostojećih namjenskih odrednica što balansiraju u međuprostoru između organskog i anorganskog odnosno biološkog i artificijelnog, iskazujući se u stanovitoj kinky, pa čak i pomalo perverznoj pojavnosti.

Formalno-kompozicijska (Korkut), sadržajno-narativna (Jazvić) i/ili asocijativno-simbolička (Kožul) destruktivnost izloženih radova predstavlja ujedno i njihove poetske generatore, pri čemu bi bilo kakva "konstruktivna" intervencija u na takav način postavljene vizualno-mentalne normative nužno djelovala destruktivno. Drugim riječima, troje prezentiranih autora u svojem recentnijem stvaralaštvu uspješno poseže za svojevrsnim "kroćenjem" destrukcije u svrhu realizacije radova što na konstruktivan i nadasve relevantan način korespondiraju sa socio-psihološkim kontekstom unutar kojega su realizirani. ( predgovor, Vanja Babić, kustos izložbe)  

Biografije umjetnika pročitajte OVDJE.

Davor Šišmanović | 03. Listopad 2022. u 09:59

ODGOĐENA izložba "EGGO" Jelene Lovrec u Galeriji SC

Zbog bolesti umjetnice ODGOĐENO je otvorenje izložbe Eggo Jelene Lovrec zakazano za 5. listopada u 20:00 u Galeriji SC.

O novom terminu obavijestit ćemo vas naknadno. Pratite Facebook Galerije i web SC-a.

Hvala na razumijevanju.

Galerija SC

Davor Šišmanović | 20. Rujan 2022. u 13:22

"Mala zabava" i "Žena popularnog pokojnika" otvaraju sezonu Teatra &TD

Poštovani,

zadovoljstvo nam je prenijeti vijest da Teatar &TD sezonu 2022./2023 otvara dvama uzbudljivim i apsolutno nesvakidašnjim autorskim projektima, predstavama koje su i publika i kritika odlično prihvatile prošle sezone: Malo Zabavom Vanje Jovanovića i Petre Pleše te Ženom popularnog pokojnika Filipa Šovagovića. Mala zabava na rasporedu je 23. i 24. rujna, a Žena popularnog pokojnika 26., 27. i 28. rujna. Sve izvedbe počinju u 20 sati. Više o programu na itd.sczg.hr.

Autorski projekt Mala zabava redatelja Vanje Jovanovića i dramaturginje Petre Pleše potaknut je našim osjećajem bačenosti u svijet koji smo naslijedili od svojih roditelja. Kom opanci, kom obojci, uglavnom se svede na to kako vam grah padne. Nasljeđe nije uvijek vikendica u Baranji, uglavnom je ono što od nas društvo očekuje. Pitanje je kako i možemo li se uopće nositi s time. Priču vam pričaju mlade nade hrvatskog glumišta Tea Harčević, Zdenka Šustić, Ivan Simon, Luka Knez i Tin Rožman.

Fokus drame Žena popularnog pokojnika temelji se na analizi uspona i pada jedne zagrebačke obitelji između tri rata. U središtu radnje su Ivica Klimoje, slavni kompozitor eksperimentalne glazbe, Nada Klimoje, njegova supruga i stvarna autorica njegova kompletna opusa te njihov sin Milan Klimoje, svećenik. Idilu njihova odnosa narušava nezgodna navika maestra Klimoja da u početku povremeno, a zatim sve češće noću nestaje iz obiteljskog doma.

Ivana Roščić / Iva Visković, Nina Violić, Hrvojka Begović, Bernard Tomić, Damir Klemenić i Pavle Vrkljan vode publiku kroz tri prostora − Kino SC, Veliku dvorani &TD-a i Francuski paviljon − kroz više desetljeća i bezbrojne likove, kroz film, glazbu, krize, odrastanja, pelene za odrasle, žuti prah u kutijama za filmske role, upaljače, opuške, zgarišta, sakristije, ukratko: kroz krhotine života iz kojih nastaje jedan posve novi mozaik. Glumcima se na sceni muzički pridružuju Šimun Matešić, Fadil Abdulov, Fran Krsto Šercar i Filip Šovagović.

Ulaznice kupite preko Ulaznice.hr, na njihovim prodajnim mjestima te na blagajni kazališta koja radi od 11:00 do 13:00 (osim nedjeljom) te dva sata prije početka predstave.

Davor Šišmanović | 08. Rujan 2022. u 14:28

OBAVIJEST O PROMJENI CIJENA ULAZNICA

Slijedom svih novonastalih situacija na svjetskom i domaćem tržištu, nažalost primorani smo povećati naše višegodišnje iste cijene ulaznica za Teatar &TD. Ulaznica od 50 kuna povećava se na 60 kuna (7.96 €), dok studenti i umirovljenici i dalje ostvaruju popust od 50% na blagajni kazališta, odnosno za ulaznicu će morati izdvojiti 30 kuna (3.98 €) umjesto dosadašnjih 25 kuna.

Nadamo se da vas ovo povećanje neće previše opteretiti te da ćemo se i dalje družiti i uživati u gledanju starijih i novih naslova u vašem i našem &TD-u!

Hvala vam na razumijevanju.

Vaš Teatar &TD

Davor Šišmanović | 08. Rujan 2022. u 14:07

Izložba "Slagalica" umjetnice Nataše Devčić otvara sezonu u Galeriji SC

U sklopu projekta Oni dolaze..u utorak, 13. rujna u 19:00 otvorit će se izložba Slagalica autorice Nataše Devčić.  Izložba Slagalica diplomski je rad Nataše Devčić na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom red. prof. art. Mirjane Vodopije. Izložba je otvorena do 20. rujna, radnim danom od 12:00 do 20:00 te subotom od 10:00do 13:00. U petak, 16. rujna u sklopu projekta Reli po galerijama izložba je otvorena do 22 sata, a u 19 sati održat će se vodstvo po izložbi uz prisustvo autorice.

Metaforički rečeno, čovjek u životu „zažmiri” na mnoge situacije i događaje s kojima se ne želi ili ne može nositi. One se pritom gomilaju, postaju potisnuta sjećanja koja nesvjesno zaboravljamo, a mogu upućivati na neku vrstu traume. Naizgled prolazne situacije sakupljaju se u našem biću te ostavljaju ožiljke. Tamo prebivaju te tiho čekaju u zasjedi dok ne naiđu na „okidač” koji će ih rasplamsati. Trauma, kao negativna posljedica određenog događaja utječe na gotovo sva područja života. Sklop svakodnevnih misli, osjećaja i radnji oblikovan je sukladno njezinu intenzitetu. Izložba pod nazivom Slagalica prati rani razvoj osobnosti autorice: U igri strpljenja slažem samu sebe. Razmišljam kako me vide drugi, a kako ja doživljavam sebe. Ovim radom osvrćem se na traumatske događaje iz djetinjstva kojima dajem novu perspektivu tako što stvarne događaje i tadašnje doživljaje pretačem u naizgled vedre animacije s osobnim sadržajem.

Više potražite OVDJE.

Davor Šišmanović | 28. Srpanj 2022. u 11:30

Rezultati javnog poziva za izlaganje u Galeriji SC u 2023. godini

GALERIJA SC

• Danijel Žeželj
• Domagoj Burilović
• Maša Barišić
• Mihael Giba (kustosica Mirna Rul)
• Nela Hasanbegović
• Niko Mihaljević
• Tomislav Hršak
• Toni Meštrović
• Matrice: Zvuk II
• SLIKARSTVO I MOGUĆNOSTI SLIKE: GENERACIJA 2022. Narativi prošlosti – izložba diplomskih radova studenata odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu

• Toni Mijač – tavan
• Ivana Pašut i Lucija Žuti – performans
• Marko Marković – performans
• Transpozicija_ arhitektura & film - radionica
• Zone Collective – izložba u MM Centru

Oni dolaze…
• Anamarija Kvas i Manuela Košević
• Andrea Taraš
• Noa Geras
• Marieta Vulić
• Matej Vuković
• Matija Smuk

Kiosk
• Marlen Ban
• Jelena Petric
• Sanda Črnelč

Čestitke svima!

Galerija SC

Davor Šišmanović | 01. Srpanj 2022. u 12:39

Teatar &TD zatvara sezonu vrhunskim predstavama!

Na kraju još jedne izazovne sezone Teatar &TD poziva publiku na gledanje pet naslova, tri premijerno odigrana ovo proljeće i dva nešto starija nagrađivana koja uvijek izazivaju najnevjerojatnije reakcije!

Krećemo u četvrtak i petak, 23. i 24. lipnja s novom inscenacijom Handkeova „Kaspara“ u režiji Hrvoja Korbara i igri sjajnih Borisa Barukčića, Lucije Dujmović, Andreja Kopčoka i Romana Nikolića. Korbarov „Kaspar“ također je i svojevrsni hommage antologijskom Gerićevom „Kasparu“ s Ivicom Vidovićem u naslovnoj ulozi, a Kasparovo postupno ulaženje u jezik, a posljedično i u društvo, tema je koja zauvijek ostaje aktualna.  

Nastavljamo s „Malom zabavom“ u subotu i nedjelju, 25. i 26. lipnja, autorskom predstavom kojom su redatelj Vanja Jovanović i dramaturginja Petra Pleše uz pomoć fantastične glumačke petorke Tee Harčević, Zdenke Šustić, Ivana Simona, Luke Kneza i Tina Rožmana okrenuli hrvatsko glumište naglavačke. Red komičnog, red tragičnog, red šokantnog – tko živ, tko mrtav.

Nakon „Male zabave“ u ponedjeljak i utorak, 27. i 28. lipnja slijedi sad već kultni „Katalonac“ Ivana Penovića s dobro znanom ekipom koja predvodi ovaj maratonski afterparty, a glumci su to koje ne treba previše predstavljati: Matija Čigir, Domagoj Janković, Karlo Mrkša, Pavle Vrkljan, Bernard Tomić i Filip Triplat. Također, spomenute mladiće, ovoga puta u društvu dramske prvakinje HNK Lane Barić gledamo u zatvaranju sezone u petak i subotu, 1. i 2. srpnja u predstavi „Proces Kafka“, u kojoj će vas svo autorsko i glumačko majstorstvo spomenutih doslovno „izuti iz cipela“.

Između „Katalonca“ i „Procesa Kafke“  u Polukružnoj dvorani u srijedu, 29. lipnja na rasporedu je magični dvojac Dražen Šivak i Mladen Vasary s predstavom „Dvostruki aksl“. Kako navodi autor Dražen Šivak očekuje vas „red glazbe, red smijeha, red trikova. I ponešto još između redaka. Uspjeh je zagarantiran, ne dopasti se nije opcija“. Spoiler alert: dopast će vam se.

Ulaznice po cijeni od 50 kuna (za studente i umirovljenike 25 kuna uz predočenje odgovarajućeg dokumenta) mogu se kupiti na blagajni kazališta svaki dan od 11 do 13 sati (osim nedjeljom) te dva sata prije početka predstave, online na ulaznice.hr te na njhovim prodajnim mjestima.

I to je to od nas za ovu sezonu. Hvala strpljivoj i najboljoj publici!

Vidimo se ovih dana u Savskoj 25 pa onda u rujnu!

Vaš &TD

Davor Šišmanović | 27. Lipanj 2022. u 12:04

Slikarstvo i mogućnosti slike: generacija 2021." - izložba diplomskih radova studenata Slikarskog odsjeka UMASA u Galeriji SC!

Dragi svi,

otvorenje izložbe diplomskih radova studenata Slikarskog odsjeka Umjetničke akademije u Splitu „Slikarstvo i mogućnosti slike: generacija 2021.“ održat će se utorak 28. lipnja u 20 sati u Galeriji SC. Izložba je otvorena do 9. srpnja radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Na izložbi će svoje radove predstaviti petero diplomanata iz klase docenta Vedrana Perkova: Davor Drčelić, Ivan Jerončić Grba, Ivo Mateljak, Mia Minigo i Ivona Pupačić. Teorijska mentorica svih diplomskih radova je docentica dr.sc. Blaženka Perica. Mentor Fotografije je izvanredni profesor Ivan Kolovrat. Premijerno je održana u Sveučilišnoj galeriji u Splitu (8. – 18. 3. 2022.), potom u Osijeku u Galeriji Knifer (13.6. – 24.6. 2022.), a sada stiže u zagrebačku Galeriju SC. Izložba je dio programa obilježavanja 25. godišnjice osnutka Umjetničke akademije u Splitu.

"Davor Drčelić, Ivan Jerončić Grba, Ivo Mateljak, Mia Minigo i Ivona Pupačić recentno su diplomirali slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi profesora Vedrana Perkova. O stvaralačkim mogućnostima ove obećavajuće generacije umjetnika svjedoče dosadašnja skupna i samostalna izlaganja te umjetnički radovi koji su okosnica trenutne izložbe. Predstavljene autore zanimaju teme poput post-panoptizma (pomak sa nadzora i pojedinaca i „javne sfere“ na sveprisutni tehnologijski nadzor „privatne“ i svake druge „sfere“, ali bez prisutnosti ili uz dehumanizaciju subjekta kao njenog središta); „metaverzuma“ (ali kao metaslike – slike o slici – pa i neke vrste onoga što William John Thomas Mitchell naziva hiperikonom); polusvjesnog procesualnog slikarstva koje kroz medij crteža nanovo razotkriva slikovnu „rešetku“ (grid) i iluzionizam kojima „fizička“ slika nikako ne uspijeva umaći; i konačno, reprezentacije ili tumačenja specifičnih pojava u našemu društvu putem osobnih ikonografija ili „likovnih semiotika“." (iz predgovora, Božo Kesić) 

Više pročitajte OVDJE.

Davor Šišmanović | 17. Lipanj 2022. u 10:50

Produljena izložba "I didnt know how to name this" u Galeriji SC

Zbog velikog interesa izložba I didnt know how to name this autora Borne Ivanuše u Galeriji SC produljuje se do 22. lipnja odnosno možete ju pogledati još u ponedjeljak i utorak ( 20. i 21. lipnja) od 17:00 do 20:00. Također, autor će biti prisutan u galeriji za razgovor ili vodstvo.

"Svi objekti na okupu rekonstruiraju, u autorovoj stiliziranoj interpretaciji nejasnih i distorziranih sjećanja, prostor dječjeg parka u kojem se susreću dječja spontanost izražena igrom i prvi adolescentski osjećaji opterećenosti obitelji i društvom, manifestirani kroz bunt i činove vandalizma nad poznatim mjestom." (Jelena Šimundić Bendić)

Vaša Galerija SC

Davor Šišmanović | 07. Lipanj 2022. u 15:28

Otvorenje izložbe " I didnt know how to name this" u Galeriji SC

u sklopu projekta Oni dolaze… Galerija SC predstavlja mladog umjetnika Bornu Ivanušu i njegovu prvu samostalnu izložbu I didnt know how to name this. Otvorenje izložbe održat će se u utorak, 7. lipnja u Galeriji SC s početkom u 20:00, a pogledajte je do 15. lipnja radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

 I didn't know how to name this, naziv je ciklusa radova mladog umjetnika Borne Ivanuše, koji svojim neodređenim značenjem nagovještava ambivalentnost kao osnovnu strukturalnu organizaciju koncepta. Ova kratka rečenica u imenu rada, s osobnom zamjenicom ja na prvom mjestu ukazuje kako je autorovo stvaralaštvo motivirano osobnim narativom, dok svojim autorefleksivnim sadržajem, kao sredstvo istraživanja u stvaranju koncepta najavljuje preispitivanje vlastitog identiteta – kojeg također eksplicitno prikazuje u samom radu. Rad takve supstancije neizbježno je ekspresivan, a autorovo energično i instinktivno izražavanje snažno je prisutno na formalnom planu i u temelju definira njegov stilski izraz... Više o izložbi pročitajta OVDJE.

Davor Šišmanović | 06. Lipanj 2022. u 11:23

Počeo ANIMAFEST ZAGREB 2022.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održat će se od 6. do 11. lipnja u Studentskom centru, Kinu SC, Teatru &TD, Kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac te na drugim gradskim lokacijama, uz proslavu pola stoljeća postojanja. Uz najprestižnija natjecanja kratkometražnog, dugometražnog, studentskog i hrvatskog filma na ovogodišnjem Animafestu uživat ćemo u iznimno bogatom retrospektivnom i popratnom programu, kojim dominiraju veliki osvrti na Zagrebačku školu crtanog filma, selekcija dobitnika Animafestove Nagrade publike 1972–2022, izbor iz djela dobitnika Nagrade za životno djelo Nedeljka Dragića te novi filmovi zvijezda koje su s festivalom kroz godine ostvarile poseban odnos.  Animafest ni 2022. neće preskočiti građanima omiljene projekcije na otvorenom, a zahvaljujući Zagrebačkoj banci besplatnih programa više je no ikada prije. Ni izložbeni ni profesionalni programi nikada nisu bili tako raznoliki, s radovima i predavanjima majstora, a Program za djecu i mlade te Obiteljski program ponovno stižu u sve dijelove Zagreba, kao i u Split i Rijeku. 

Davor Šišmanović | 29. Svibanj 2022. u 23:56

GALERIJA SC- Poziv za predlaganje projekata za 2023. godinu

Otvaramo poziv za prijavu samostalne i skupne izložbe, radionice, akcije, performansa, kustoske koncepcije, interdisciplinarne projekte za program Galerije SC u 2023. godini. Prijaviti se mogu i projekti za druge prostore SC-a (Kiosk, Caffe ITD-a, predvorje Kina,…). Prijavnicu preuzmite OVDJE.

Programske smjernice Galerije SC posebno podržavaju mlade autore!

Rok za prijave je 26. lipanj 2022.

Prijave razmatra Savjet Galerije, a rezultati će biti objavljeni na Internet stranicama.

Nepotpune, zakašnjele i nepravilne prijave neće se razmatrati.

Informacije na tel. 385 1 4593 602, 095 4593 111, galerija@sczg.hr

Poveznicu na vašu prijavu (kako je navedeno u prijavnici) šaljite na e-mail adresu: galerija@sczg.hr s naznakom: Natječaj 2023.

ili na poštansku adresu:

Galerija SC / (Natječaj 2023.) / Savska 25 / 10 000 Zagreb / Hrvatska

Davor Šišmanović | 19. Svibanj 2022. u 12:15

OTKAZANE SVE IZVEDBE PREDSTAVE "ŽENA POPULARNOG POKOJNIKA"

Draga publiko,

zbog bolesti se otkazuju sve izvedbe predstave Žena popularnog pokojnika lipnjuMolimo vas da ostvarite povrat novaca na mjestima gdje ste ulaznice i kupili.

Hvala vam na razumijevanju!

Vaš Teatar &TD

Davor Šišmanović | 11. Travanj 2022. u 21:31

"Kartografije vjetrenja" - raspored izvedbi live performansa

Pozivamo vas na live performanse u sklopu Oni dolaze... Branimir Štivić: Kartografije vjetrenja, bacite oko na raspored izvedbi!
Branimir Štivić, svojom multimedijalnom i interaktivnom instalacijom vjetrenja u prostoru, uz pomoć računalnog koda i uporabom tehnoloških i mehaničkih rješenja, rekreira specifične uzorke kretanja i snage vjetra s otoka Raba zabilježenih korištenjem anemometra. Reproduciranjem vjetra u zatvorenom galerijskom prostoru uz pomoć turbina za zrak i ventilatora kod posjetitelja osvještava senzorno iskustvo zraka, pojačano zvučnim i vizualnim efektima, čime se osim interakcije publike s umjetničkim radom, potiče interakcija s vanjskim okolišem ali i promišljanja o medijalnosti zraka.
Vidimo se u Galeriji SC!

Davor Šišmanović | 30. Ožujak 2022. u 13:20

Redatelj Vanja Jovanović postavlja "Malu zabavu" u Teatru &TD

Premijera predstave Mala zabava autora Vanje Jovanovića i Petre Pleše održat će se u četvrtak, 7. travnja s početkom u 20:00. Ulaz isključivo s pozivnicom. Reprizne izvedbe na rasporedu su 8. i 9. travnja.

Autorski projekt Mala zabava redatelja Vanje Jovanovića i dramaturginje Petre Pleše potaknut je našim osjećajem bačenosti u svijet koji smo naslijedili od svojih roditelja. Kom opanci, kom obojci, uglavnom se svede na to kako vam grah padne. Nasljeđe nije uvijek vikendica u Baranji, uglavnom je ono što od nas društvo očekuje. Pitanje je kako i možemo li se uopće nositi s time.

Igraju Tea Harčević, Zdenka Šustić, Ivan Simon, Luka Knez i Tin Rožman.

Više pročitajte OVDJE.

Davor Šišmanović | 15. Ožujak 2022. u 11:28

VAŽNO!!! UKIDAJU SE COVID POTVRDE!

Draga publiko,

UKIDAJU SE COVID POTVRDE I MASKE prilikom ulaska na programe Kulture SC (predstave, izložbe, projekcije, koncerti....).

Hvala što ste se prilagođavali raznim uputama i zahtjevnim vremenima.

Vaša Kultura SC

Davor Šišmanović | 15. Ožujak 2022. u 11:27

"Dvostruki aksl" premijerno u Teatru &TD

Druga ovogodišnja premijera u Teatru &TD predstava je Dvostruki aksl autora i redatelja Dražena Šivaka, a premijerno je  gledamo 11. ožujka u Polukružnoj dvorani &TD-a s početkom u 20:00. Reprizne izvedbe pogledajte 13. i 14. ožujka.

Predstava je nastala u koprodukciji UO Grupa i Teatra &TD.

Dvostruki aksl je, kao što i samo ime kaže, dvostruka predstava.

Dvostruki aksl je zabavljački dvojac koji svaku večer sa svojim repertoarom izlazi pred publiku. Red glazbe, red smijeha, red trikova. I ponešto još između redaka. Uspjeh je zagarantiran, ne dopasti se nije opcija.

No Dvostruki aksl ujedno je i vježbanje naivnosti dvoje nimalo naivnih glumaca, Mladena Vasaryja i Dražena Šivaka, koji su pred publikom spremni otrpjeti neuspjeh, ući u klišej, promašiti poantu ili, drugim riječima, jednostavno ne uspjeti.

Bit će to divna ili grozna večer, ovisi s koje se strane gleda.

Više pročitajte OVDJE.

Davor Šišmanović | 15. Ožujak 2022. u 11:27

A.Strindberg: Gospođica Julija – gostovanje predstave i promocija knjige

Promocija dvojezičnog izdanja knjige Gospođica Julija Augusta Strindberga održat će se 11. ožujka u Kafiću &TD-a s početkom u 18 sati. Ulaz je besplatan. Knjigu će predstaviti Anica Bilić, Aida Bukvić, Mišo Grundler i Tomislav Čadež, a razgovor će moderirati Zrinka Turalija Kurtak.

Višestruko nagrađivana predstava Gospođica Julija redateljice Aide Bukvić u izvedbi Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, nastaloj u kooprodukciji s HNK-om Osijek, gostuje u Velikoj dvorani 12. ožujka u 20 sati.  Igraju Matea Marušić, Vladimir Tintor i Petra Blašković.

Cijena ulaznice je 80 kuna, možete ih kupiti na ulaznice.hr, njihovim prodajnim mjestima te na blagajni &TD-a koja radi od 11 do 13 sati (osim nedjeljom) te dva sata prije početka predstave. Studenti i umirovljenici popust od 50% mogu ostvariti isključivo na blagajni kazališta.

Više pročitajte OVDJE.

Davor Šišmanović | 04. Ožujak 2022. u 10:23

"Bura" premijerno u Teatru &TD

Premijera autorskog projekta Romana Nikolića naziva Bura održat će se u utorak 8. ožujka u Velikoj dvorani &TD-a s početkom u 20:00. Ulaz isključivo s pozivnicom. Reprizne izvedbe pogledajte 9. i 10. ožujka. Predstava je nastala u produkciji umjetničke organizacije Arterarij i partnerskoj suradnji s Teatrom &TD.

Redatelj i glumac Romano Nikolić otvara 2022. godinu autorskom predstavom Bura koja rastvara temu izbjeglištva i europske te globalne odgovornosti za izgubljene i/ili ugrožene živote, kao i za nepravdu koja se svakodnevno obnavlja u našoj neposrednoj blizini, a koju tako često odbijamo vidjeti. Bura se nastavlja na beskompromisnu i društveno angažiranu estetiku i etiku UO Arterarij koja kontinuirano otvara neuralgične točke nacionalne i globalne zajednice, odupirući se diskriminacijskom nasilju i ugrozi ljudskih prava, odnosno ugrožavanju sloboda stigmatiziranog pojedinca/ke ili čitave zajednice. Nikolićev umjetnički otisak u Buri nastavlja se i razvija s dramaturginjom Doroteom Šušak te izvođačima Franom Maškovićem, Ivom Kraljević, Lukom Knezom te Semihom Adigüzelom koji donosi dokumentarno i aktivističko iskustvo vlastite borbe života u egzilu. 

Više pročitajte OVDJE.

Davor Šišmanović | 14. Siječanj 2022. u 11:21

8. Siječanjska akcija u Teatru &TD

Tradicionalno siječanjsko događanje u zagrebačkom Teatru &TD otvorila je 11. siječnja predstava Mjesec dana na selu redateljice Anastasije Jankovske. Siječanjska akcija traje do 31. siječnja i nudi publici 9 kazališnih uspješnica kroz 18 izvedbi. Na akciji se može vidjeti izbor prošlogodišnjih premijera te nagrađivane i uvijek rasprodane Proces Kafka i Katalonac autora i redatelja Ivana Penovića, kao i jedna od najigranijih te najpriznatijih predstava u povijesti &TD-a, Mrzim istinu redatelja Olivera Frljića.

Jedinstvena cijena ulaznice je 25 kuna i nema dodatnih popusta za studente/umirovljenike te članove umjetničkih društava koji inače ostvaruju popuste. Ulaznice se mogu kupiti preko sustava ulaznice.hr te na blagajni Teatra &TD koja radi, od 11:00 do 13:00 te dva sata prije početka predstave. Rezervacija nema.

Nakon Mjesec dana na selu slijede:

13. i 14. 1. / D. Karakaš: AVIJATIČARI20:00, Velika &TD

17.1. / O. Frljić: MRZIM ISTINU!20:00, Polukružna &TD

18. i 19.1. / I. Penović: PROCES KAFKA19:30, Velika &TD

20. i 21. 1.  / F. Pessoa: MORNAR20:00, Polukružna &TD

22. i 23. 1. / E. Ionesco: KRALJ UMIRE20:00, Velika &TD

25. i 26.1. /  I. Penović: KATALONAC, 19:30, Velika &TD

27. i 28. 1. / I. Martinić: DRAMA O MIRJANI I OVIMA OKO NJE, 20:00, Polukružna &TD

29., 30. i 31.1. / F. Šovagović: ŽENA POPULARNOG POKOJNIKA, 19:30, Kino SC, Velika &TD, Francuski paviljon

* Pri ulasku na predstavu obvezno je predočavanje EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza (preboljenje, cijepljenje, cijepljenje jednom dozom), negativan PCR (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati), uz identifikacijsku ispravu.

Odluka se NE primjenjuje na studente i učenike prilikom boravka u prostorima Studentskog centra.

Odluka se NE primjenjuje na osobe kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje, što se dokazuje liječničkom potvrdom.

Nošenje maski je obavezno.

Davor Šišmanović | 10. Siječanj 2022. u 11:33

"RAD, TEKST, KONTEKST (jer greška je dio svijesti)" - izložba u Galeriji SC i Francuskom paviljonu

Otvorenje izložbe RAD, TEKST, KONTEKST (jer greška je dio svijesti) studenata Umjetničke akademije u Splitu nastale u suradnji sa studentima Filozofskog fakulteta u Splitu održat će se 13. siječnja u Galeriji SC i Francuskom paviljonu s početkom u 19 sati. Izložba je otvorena do 27. siječnja, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13. sati.

 Inicijalni okidač ovogodišnjoj suradnji i izložbi bio je razgovor o Gorkom ŽuveliGorki je svojim umjetničkim, akademskim i društvenim doprinosom trajno obogatio kulturnu povijest grada Splita i u njoj će, između ostaloga, ostati upisan kao jedan od važnih pokretača i osnivača Umjetničke akademije u Splitu i njezina programa. Nadalje, apostrofirani dijalog umjetnika i publike bio je polazišnom točkom njegove prve samostalne izložbe održane u Galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu 1976. godine kada se kao jedna od ključnih sastavnica njegova diskursa artikulirala greška. Etabliranjem greške kao važne umjetničke materije, autor provodi svojevrstan eksperiment koji rezultira kreativnim dijalogom i neminovnim propitivanjem općeprihvaćenih pojava i postupaka.

Greška predstavlja spektar stvaralačkih mogućnosti, pluralitet životnih iskustava, neizbježnu i dobrodošlu posljedicu izražavanja. Ona je konkretizacija prijestupa koji kod Gorkog Žuvele ipak odolijeva isključivosti negativnog određenja i umjesto toga predstavlja neizvjestan i neiscrpan izvor plodne konceptualne umjetničke prakse.

jer greška je dio svijesti

jer greška je dio poruke

jer greška je dio rada

jer greška je naivna dobra stvar

jer greška je načelo angažiranosti

jer greška je nepoznata

(GŽ, 1976.)

Izložba okuplja radove u različitim medijima petnaest studenata Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu s kojima je kustosku suradnju ostvarilo pet studentica Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu.

Polazišna točka umjetničkih i kustoskih istraživanja fenomen je greške i njegovo promišljanja u najširem spektru mogućnosti. Svoje radove ovom prilikom izlažu: Marija Bebić, Mihael Frančić, Ana Heski, Mia Hržić, Mak Hubjer, Marija-Ana Miše, Marina Mužinić, Anna Perlain, Marija Petrović, Matea Rančić, Palmina Roglić, Anamaria Totić, Fani Vidović, Kristijan Vrdoljak i Marieta Vulić, a tekstualne osvrte pišu: Barbara Ćatipović, Matea Krivić, Mia Miošić, Blaženka Miše i Željka Vuko. Radni proces izložbe mentorirali su profesori Nina Ivančić, Vedran Perkov, Viktor Popović i Neli Ružić uz asistente Sonju Gašperov, Petra Katavića, Anitu Miloš i Josipa Šurlina sa Umjetničke akademije – Odsjeka za slikarstvo te profesor Dalibor Prančević s Filozofskog fakulteta – Odsjeka za povijest umjetnosti.

Davor Šišmanović | 19. Prosinac 2021. u 18:41

ARTIST TALK: Valerie Wolf Gang

Pozivamo Vas na razgovor s umjetnicom Valerie Wolf Gang u povodu njezine izložbe u Galeriji SC koji će se održati 21. prosinca u 18 sati. Razgovor će se voditi na engleskom jeziku. Zoom link bit će objavljen naknadno.

We invite you to an interview with the artist Valerie Wolf Gang which will take place on December 21st at 6 p.m. The interview will be conducted in English. The Zoom link will be published later.

Davor Šišmanović | 24. Studeni 2021. u 14:56

VAŽNO!!! OBAVIJEST O COVID POTVRDAMA ZA PROGRAME KULTURE SC

Poštovana publiko,

za posjetitelje programa Kulture SC u svim službenim prostorima SC-a (Teatar &TD, Galerija SC, MM centar, Kino Forum, Kino SC….) od 16.11. stupila je na snagu Obveza predočavanja EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza (preboljenje, cijepljenje, cijepljenje jednom dozom), negativan PCR (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati), uz identifikacijsku ispravu.


Odluka se NE primjenjuje na studente i učenike prilikom boravka u prostorima Studentskog centra.

Odluka se NE primjenjuje na osobe kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje, što se dokazuje liječničkom potvrdom.

Osobe koje nemaju odgovarajuću dokumentaciju, nažalost neće moći pohoditi programe koji se održavaju u službenim prostorima SC-a, odnosno predstave, izložbe, koncerte, projekcije i sl. te za iste mogu ostvariti povrat novaca na mjestima gdje su ih i kupili (ulaznice.hr, blagajna &TD-a i prodajna mjesta ulaznice.

Kultura SC

Davor Šišmanović | 12. Studeni 2021. u 12:55

Predstava "Proces Kafka" osvojila Nagradu hrvatskog glumišta

Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodjeljuje se: Ivanu Penoviću, Bernardu Tomiću, Matiji Čigiru, Karlu Mrkši, Pavlu Vrkljanu, Domagoju Jankoviću, Lani Barić i Filipu Triplatu za inovativan pristup i novo iščitavanje klasika svjetske književnosti Franza Kafke u predstavi „Proces Kafka“ Teatra &TD iz Zagreba.

Čestitke cijeloj ekipi, također čestitke svim nominiranima i nagrađenima!

Davor Šišmanović | 07. Listopad 2021. u 11:30

VAŽNO - OBAVIJEST - ŠKOLA STRANIH JEZIKE ESCE

Davor Šišmanović | 01. Listopad 2021. u 12:48

Upišite TEČAJ GLUME!

Nauči glumiti, razvij kreativnost, samopouzdanje i komunikacijske vještine, druži se sa sjajnim ljudima - napravi predstavu!

Studentski kazališni studio SC-a organizira glumački tečaj za studente i sve koji se takvima osjećaju. Namijenjen je prije svega početnicima, no prilagođen je i polaznicima s iskustvom. Tečaj je praktičan, odvija se na kazališnoj pozornici, a završava krajem akademske godine s kazališnom produkcijom u kojoj glume svi polaznici tečaja.

SKS djeluje kontinuirano od 1994. s gotovo 1.000 polaznika. Sa svojim produkcijama sudjelovao je na brojnim kazališnim festivalima. S predstavom „Priča o Rašidu“ osvojio je nagradu za najbolju predstavu 23. Festivala zagrebačkih kazališnih amatera.

SKS tijekom mjeseca listopada i studenog upisuje nove polaznike na tečaj u akademskoj godini 2021. / 2022.  Prijavite se svakog ponedjeljka tijekom održavanja tečaja ili dođite i provjerite čime se bavimo, slobodno, bez obaveze – dođi s kolegom i/ili kolegicom! Tečaj kreće 25.10. i održavat će se svakog ponedjeljka od 20:00 DO 22:00  na sceni kina Forum (SD S. Radić, Jarunska 2).

Za sudjelovanje na tečaju nije potrebno prethodno scensko iskustvo. SKS organizira i individualne pripreme za glumačke audicije i prijemne ispite na dramske akademije te programe razvoja komunikacijskih vještina.

Naravno, vodimo računa o svim recentnim epidemiološkim mjerama.

Info i upisisks.unizg@gmail.com /  097 734 7543 / Stud.dom na Savi - Kino Forum

Davor Šišmanović | 22. Ožujak 2021. u 12:03

Novi ciklus scenarističke radionice kratkometražnog filma!

Kroz praktičan rad i stručno vodstvo diplomiranog dramaturga stekni uvid u osnove pisanja za film.

Prethodno iskustvo nije potrebno, jedino što ti treba je ideja koju ćeš tijekom radionice pretvoriti u scenarij. Na kraju semestra organizirat će se pitching forum na kojemu ćeš imati priliku prezentirati svoj rad filmskim profesionalcima…a onda tko zna, možda se baš po tvom scenariju snimi film! Kotizacija iznosi 200 kn.

Za sve ostale informacije pišite na natko.jurdana@gmail.com.

Davor Šišmanović | 18. Siječanj 2021. u 11:48

Filmska radionica SC Zagreb- završni film polaznika radionice

Pod vodstvom Tomislava Fiketa i Zvonimira Rumboldta u studenom 2020. godine održana je dvotjedna filmska radionica SC-a primarno namjenjena studentskoj i srednjoškolskoj populaciji. Voditelji radionice akademski su obrazovani filmski i TV redatelji s bogatim produkcijskim i pedagoškim iskustvom, stečenim kroz dugogodišnji profesionalni rad na filmu i televiziji, nastavu na Akademiji dramske umjetnosti, kao i vođenje brojnih radionica za djecu i amatere.

Pogledajte završni uradak polaznika radionice!

Davor Šišmanović | 03. Prosinac 2020. u 09:33

Knjiga "Donor i druge drame" autora Branka Ružića od siječnja 2021. dostupna u knjižnicama diljem Hrvatske!

Od siječnja 2021. knjigu Branka Ružića Donor i druge drame, ujedno i prvu knjigu novopokrenute Male dramske bibiloteke u izdanju Studentskoga centra u Zagrebu, Teatra &TD možete pronaći u knjižnicama diljem Hrvatske.

Knjiga je objavljena tijekom prvog lockdowna zbog COVID 19, u travnju 2020., a promociju je imala u lipnju ove godine u &TD-u, na isti dan kada se održala i premijera naslovnog Donora, u režiji Nine Kleflin i sjajnim glumcima Dijanom Vidušin i Sašom Anočićem.

Tom prilikom pisac Branko Ružić izjavio je: „Izlazak knjige Donor i druge drame u izdanju Male dramske biblioteke Teatra &TD je potpuno nevjerojatan događaj… Ova knjiga izlazi u zbilja neobično vrijeme, vrijeme kad ljudi više misle o kataklizmi, nego o književnosti i teatru. Istinski sam se obradovao ovom događaju neprimjerenom teškim vremenima. Tri moje drame iz ove knjige  su također vrlo neobičan spoj, kako po pitanju žanra, stila, mjesta i države nastanka, tako i po različitosti njihove dramske strukture. Objedinjuje ih moja želja da glumcima i publici podarim zanimljivu suvremenu priču…"

Pored drame Donor, knjiga sadrži i drame Bolje sutra svojedobno praizvedena u HNK Split, te do sada neizvođeni tekst Stipe.


Davor Šišmanović | 06. Listopad 2020. u 12:32

Izložbe Slavke Pavić, Nikole Pjevačevića i Tamare Sekulić u SC-u!

Ovoga tjedna u Studentskom centru (Savska 25) na tri različite lokacije otvorit će se tri izložbe.

U četvrtak, 8. listopada u Francuskom paviljonu s početkom u 18:00 otvara se izložba Kadrovi legendarne majstorice fotografije, Slavke Pavić. Izložbu razgledajte do 23. listopada svakim danom od 10:00 do 18:00, osim nedjeljom.

Večer kasnije, u petak, 9. listopada na rasporedu su otvorenja dviju izložbi. Mirovanje autora Nikole Pjevačevića, ujedno i njegova prva samostalna izložba slika otvara se u 20:00 u Galeriji SC, a umjetnica Tamara Sekulić predstavlja izložbu Supernatural u KIOSKU (izložbeni prostor na istočnom ulazu u SC) s početkom u 19:00. Izložba sadrži video, fotografije i instalaciju, a postav se gleda izvana kroz staklene stijenke KIOSKA.

Mirovanje je otvoreno do 17. listopada, a Supernatural do 30. listopada, radnim danom od 12:00 do 20:00 te subotom od 10:00 do 13:00.