Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 18. Siječanj 2022. u 13:10

Kultura promjene

14. FESTIVAL PRVIH

PRO.
2
Pet
2. Prosinac 2016.
Petak u 14:00
SC - Savska 25 — Ulaz besplatan

1. - 4. 12., Galerija SC, ulaz besplatan / Festival prvih

PRAVO NA (PO)GREŠKU, tema 14. Festivala prvih vodi nas kroz razne aspekte onog što nas čini ljudskim. U tom kontekstu razmatrat ćemo razlike u konceptima greške između antičke Grčke i kršćanske Europe; oba imaju duboki utjecaj na današnje društvo, napetosti u odnosu individualne i kolektivne odgovornosti, fenomen cenzure i autocenzure, kao i problem „ispravnog“ korištenja jezika i uredničkih intervencija u tekst. Festival je podijeljen na umjetnički dio u kojem autori izlažu svoje radove na zadanu temu u mediju u kojem stvaraju prvi put, te na teoretski dio u kojem se kroz tribine razmatraju određeni aspekti vezani uz glavnu temu i praktični dio radioničarskog tipa namijenjen angažmanu posjetitelja.

Svi programi Festivala prvih su besplatni. Prijave za radionice na e-majl: festivalprvih@gmail.com

Festival prvih podržavaju: Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, Kultura promjene, Galerija SC i Klub studenata filozofskog fakulteta.

Više informacija i kompletan program potražite na internetskoj stranici www.studio-artless.hr.


Galerija SC
14.00 – 16.00 radionica
MIRON MILIĆ: GREŠKA KAO MOGUĆNOST IZRAŽAVANJA
Akademski slikar, grafičar, ilustrator i street artist Miron Milić predstavit će svoja iskustva, te kroz radionicu pokazati kako iz bloka za skiciranje od elemenata koji na prvi pogled djeluju kao greška oblikovati rad.

18.00 – 19.30 Interaktivna igra
MARIJA ETEROVIĆ: SAJAM POGREŠAKA
Što bi se dogodilo kada bismo svoje pogreške podijelili sa Svijetom i kada bi Svijet učinio to isto? Poigrajmo se s tom idejom na Sajmu pogrešaka. Prazni plakat je spreman za igru nejasnih pravila i upitnog ishoda. A vi?
Posjetiteljima će se ponuditi mogućnost da se od promatrača pretvore u Sajamske aktere. Jedini preduvjet za sudjelovanje na Sajmu jest da sa sobom ili u sebi nosite nekakvu pogrešku. Dobrodošle su pogreške svih boja, oblika, težina, dubina i vremena. Vlastite, ali i one ukradene. Nećemo provjeravati posjedujete li zaista pogrešku, ne zato što to ne bismo željeli, već jednostavno jer smatramo da za tako nešto nismo kompetentni. Stoga će svatko tu provjeru izvršiti samostalno te će se ulazak na Sajam shvatiti kao pozitivno (uspješno) skeniranje vlastite osobe na pogrešku.

20.00 tribina
ČIJA SLOBODA?
(o uzrocima i posljedicama cenzure u javnim medijima)
Jedan od glavnih temelja demokratskog društva je sloboda govora. To pogotovo dolazi do izražaja u novinarstvu kroz odnos prema slobodi izvještavanja ali i odgovornosti za točno izvještavanje. Iako nominalno živimo u demokratskom društvu današnji novinari su i u javnim i u komercijalnim medijima izloženi kako raznim suptilnim tako i izravnim pritiscima za cenzuriranje svog rada. Takva praksa bitno utječe i na oblikovanje same novinarske profesije formiranjem standarda po kojem se mjeri kad novinar radi dobro a kad griješi. Kroz uvodne riječi i raspravu razmotrit ćemo pitanja poput toga zašto i kako sve dolazi do pojave cenzure, kako to utječe na naše društvo, je li u redu da kao građani prihvaćamo takve pojave, što bismo trebali činiti, što možemo činiti i sl.

Govornici: Nataša Škaričić, novinarka i Saša Kosanović, novinar