Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 18. Siječanj 2022. u 13:10

Kultura promjene

GNF: Žak Valenta / TRAFIK Tranzicijsko-fikcijsko kazalište (HR): Travelogue

RUJ.
24
Ned
24. Rujan 2017.
Nedjelja u 21:30
Teatar &TD - Velika — Ulaz besplatan!

24. 9. u 21:30 @ Velika &TD / Ganz novi festival / Ulaz besplatan

Ishodište projekta nalazi se u susretu izvođačkoga tima koji se sastoji od mladog (Flego, Vrdoljak) i starijeg izvedbenog para (Sibila, Valenta). Su-postavljajući te dvije izvedbene kvalitete i snage (mladost nasuprot iskustvu) TRAVELOGUE otvara niz intrigantnih pristupa istraživanju plesnoga naslijeđa, kao i mehanizama pamćenja, pohranjivanja, ali i predviđanja budućnosti plesa. Nasljeđe, njegov značaj i prijenos na nove generacije te percepcija i recepcija u odnosu na njihove prethodnike podliježe procesima neograničene reinterpretacije, recikliranja i preobrazbe u novi koreografski jezik. Aktivacija izvedbenosti je i u mogućnosti odbacivanja i anti-interpretacije, grešaka u tumačenju i teškoća s arhiviranjem plesa kao živoga umjetničkoga medija. Rad je inspiriram poezijom Maka Dizdara. Makovim riječima: „Ti znaš da put od tebe do mene nije isto što i put od mene do tebe.“

Autor: Žak Valenta
Koautori i izvođači: Toni Flego, Iva Nerina Sibila, Žak Valenta, Eleonora Vrdoljak
Glazba i zvuk: Dušan Maksimovski
Vizualna oprema predstave: Lara Badurina, Dajana Jurman Osip
Produkcija: Trafik 2017
Koproducent: Ganz novi festival Kulture promjene Studentskog centra u Zagrebu
Projekt realiziran uz podršku: Grada Rijeke, Ministarstva kulture RH, Plesnog centra TALA Zagreb

Žak Branko Valenta samostalni je plesni umjetnik, plesač, performer, euritmist, koreograf i kazališni pedagog. Rođen je 13. prosinca 1966. godine u Umagu. Studirao je ples, mimu, fizičko kazalište i euritmijsku umjetnost. Diplomirao na School of Physical Theatre u Londonu i na Euythmeumu u Stuttgarti. Usavršavao se kroz programe Mime School u Amsterdamu, MAPA postdiplomskom programu u Zagrebu i Berlinu te kroz brojne radionice i edukacijske programe u zemlji i inozemstvu. Jedan je od osnivača i trenutačni umjetnički voditelj kazališne skupine TRAFIK iz Rijeke za koju nastupa i koreografira  od 1998. Kao izvođač i autor surađivao je na brojnim kazališnim projektima u hrvatskim institucionalnim kazalištima, nezavisnim organizacijama, ustanovama u kulturi, međunarodnim projektima i s pojedincima. Suosnivač i jedan od pokretača Udruge za scensku umjetnost Prostor Plus iz Rijeke, PAP Performing arts programa pri MSU-u u Zagrebu, koji i umjetnički vodi te dugogodišnji suradnik HIPP-a i Tjedna suvremenog plesa . Predavač je na raznim profesionalnim i neformalnim edukacijskim programima u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nagrade Vladimir Nazor za doprinos kazališnoj umjetnosti RH za predstavu Imago u režiji  Nataše Lušetić i produkciji Teatra EXIT iz Zagreba. Nagradu Naj Naj festivala za najbolju neverbalnu predstavu za djecu i mlade dobio je za predstavu Moje tijelo u produkciji GKL iz Rijeke. Dva je puta nominiran za Nagradu hrvatskoga glumišta: za najbolju mušku plesnu ulogu i  najbolju plesnu predstavu u sezoni za predstavu Hermafroditi duše. Član je udruženja Samostalnih umjetnika Hrvatske i Udruženja profesionalnih plesnih umjetnika Hrvatske.

Nezavisna kazališna grupa TRAFIK (Tranzicijsko-fikcijsko kazalište) kontinuiranim radom djeluje od 1998. Među prvim je riječkim izvaninstitucionalnim kazališnim grupama koju čine profesionalno školovani umjetnici, i među prvim je nezavisnim kazališnim grupama u Hrvatskoj. Rad TRAFIK- a obuhvaća ne samo kazališni rad tek jedne od kazališnih grupa nego predstavlja program i vizije, sada već možemo slobodno reći, tri generacije umjetnika okupljenih oko ideje zajedničkoga, istraživačkoga, suvremenoga, provokativnoga, drugačijega i inovativnijega kazališta od onoga koji je prije dvadesetak godina, kada je grupa „povratnika„ iznjedrila jedan od ključnih i amblematskih Trafikovih radova Hodač, nudila prosječna kazališna scena u Hrvatskoj.

UMJETNOŠĆU SAM SE POČEO BAVITI?

U četvrtoj godini života kad sam izvodio u dnevnoj sobi za svoju obitelj, predstavu sam koreografirao i izveo savršeno.

NAJBOLJI UVJETI ZA RAD?

… kad umjetnici mogu stvoriti pozitivnu atmosferu punu potpore, i kad imaju potpunu slobodu da otvore svoje umove i srca svijetu i publici.