Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 18. Siječanj 2022. u 13:10

Kultura promjene

IZLOŽBA DIPLOMSKIH RADOVA STUDENATA SLIKARSKOG ODSJEKA UMJETNIČKE AKADEMIJE SPLIT - Slikarstvo i mogućnosti slike: generacija 2021.

SRP.
9
Sub
9. Srpanj 2022.
Subota u 10:00
Galerija SC
SRP.
8
Pet
8. Srpanj 2022.
Petak u 12:00
Galerija SC
SRP.
7
Čet
7. Srpanj 2022.
Četvrtak u 12:00
Galerija SC
SRP.
6
Sri
6. Srpanj 2022.
Srijeda u 12:00
Galerija SC
SRP.
5
Uto
5. Srpanj 2022.
Utorak u 12:00
Galerija SC
SRP.
4
Pon
4. Srpanj 2022.
Ponedjeljak u 12:00
Galerija SC
SRP.
2
Sub
2. Srpanj 2022.
Subota u 12:00
Galerija SC
SRP.
1
Pet
1. Srpanj 2022.
Petak u 12:00
Galerija SC
LIP.
30
Čet
30. Lipanj 2022.
Četvrtak u 12:00
Galerija SC
LIP.
29
Sri
29. Lipanj 2022.
Srijeda u 12:00
Galerija SC
LIP.
28
Uto
28. Lipanj 2022.
Utorak u 20:00
Galerija SC

Otvorenje izložbe održat će se u utorak 28. lipnja u 20 sati, a otvorena je do 9. srpnja radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Izložba predstavlja diplomske radove studenata Slikarskog odsjeka Umjetničke akademije u Splitu u 2021. godini. Na izložbi se prezentiraju radovi petero diplomanata iz klase docenta Vedrana Perkova: Davor Drčelić, Ivan Jerončić Grba, Ivo Mateljak, Mia Minigo, Ivona Pupačić.

Teorijska mentorica svih diplomskih radova je docentica dr.sc. Blaženka Perica. Mentor Fotografije je izvanredni profesor Ivan Kolovrat.

Izložba je bila premijerno održana u Sveučilišnoj galeriji u Splitu (8. – 18. 3. 2022.), potom u Osijeku u Galeriji Knifer (13.6. – 24.6. 2022.), dok će u Zagrebu biti prezentirana u Galeriji SC (26. 6. – 9. 7. 2022.). Izložba je dio programa obilježavanja 25. godišnjice osnutka Umjetničke akademije u Splitu.

Jedan od ciljeva Slikarskog odsjeka Umjetničke akademije Split kontinuirano je predstavljanje studenata i njihovih radova najširem sloju publike. Osim na lokalnoj razini Slikarski odsjek djeluje i na nacionalnoj razini putem izložbi ili likovnih radionica, te drugim vidovima prezentacije ili kolaboracije s ostalim dionicima likovne scene. Jedan od vidova kolaboracije je i ova izložba koja se organizira u suradnji s partnerima: Umjetničkom akademijom Osijek, odnosno Galerijom Knifer te Studentskim centrom Zagreb, odnosno Galerijom SC. Cilj ovog projekta razviti je mrežu najmlađih aktera na umjetničkoj sceni, potaknuti razmjenu znanja, informacija i likovnih postignuća.

U ovogodišnjem projektu sudjelovat će pet diplomanata Slikarskog odsjeka Umjetničke akademije Split: Davor Drčelić, Ivan Jerončić Grba, Ivo Mateljak, Mia Minigo, i Ivona Pupačić. Ovaj projekt izuzetno je važan zbog povezivanja gradova unutar Hrvatske kroz mladu umjetničku populaciju. Sadašnji studenti/diplomanti uskoro će biti nositelji i pokretači društvenih promjena te je bitno pružiti im uvjete za međusobno upoznavanje i povezivanje. U današnjem trenutku brze i virtualne izmjene podataka, potrebno je dati vremena i napraviti prostora za dublju i svrhovitu komunikaciju koja će jednog dana rezultirati vezama između gradova i ljudi, ali i njihovim zajedničkim prezentiranjem van tih granica.

Razmjena znanja i povezivanje mlade umjetničke scene unutar Hrvatske doprinijet će olakšavanju ulaska na domaću i inozemnu umjetničku scenu. Povezivanjem gradova i mladih unutar Hrvatske doprinosi se bogastvu i raznolikosti kulturne i umjetničke scene, koja iz lokalnih okvira, ovim putem, postaje nacionalni projekt. Sudionici projekta dobit će detaljan uvid u aktualnu umjetničku scenu, njene sudionike, institucije... te samim time i mogućnost za kvalitetan nastavak profesionalnog djelovanja nakon završenog školovanja.

"Davor Drčelić, Ivan Jerončić Grba, Ivo Mateljak, Mia Minigo i Ivona Pupačić recentno su diplomirali slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi profesora Vedrana Perkova. O stvaralačkim mogućnostima ove obećavajuće generacije umjetnika svjedoče dosadašnja skupna i samostalna izlaganja te umjetnički radovi koji su okosnica trenutne izložbe. Predstavljene autore zanimaju teme poput post-panoptizma (pomak sa nadzora i pojedinaca i „javne sfere“ na sveprisutni tehnologijski nadzor „privatne“ i svake druge „sfere“, ali bez prisutnosti ili uz dehumanizaciju subjekta kao njenog središta); „metaverzuma“ (ali kao metaslike – slike o slici – pa i neke vrste onoga što William John Thomas Mitchell naziva hiperikonom); polusvjesnog procesualnog slikarstva koje kroz medij crteža nanovo razotkriva slikovnu „rešetku“ (grid) i iluzionizam kojima „fizička“ slika nikako ne uspijeva umaći; i konačno, reprezentacije ili tumačenja specifičnih pojava u našemu društvu putem osobnih ikonografija ili „likovnih semiotika“." (iz kataloga izložbe; Božo Kesić) 

BIOGRAFIJE

Davor Drčelić rođen je 1995. godine u Slavonskom Brodu. Završio je preddiplomski studij Slikarstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi izv. prof. Deana Jokanovića Toumina te diplomski studij Slikarstva u klasi doc. art. Vedrana Perkova. Održao je samostalnu izložbu Površina u sklopu programa Premijere.  Sudjelovao je na nekoliko skupnih izložbi.

Ivan Jerončić Grba rođen je 1996. godine u Splitu. Završio je Školu za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu 2014. godine. Diplomirao je studij za slikarstvo u Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi docenta Vedrana Perkova2021. godine. Sudjelovao je na nekoliko skupnih izložbi od kojih se izdvaja Rad, tekst, kontekst / Gradska vijećnica u Splitu 2019. godine. Završne izložbe slikarskog odsjeka / MKC u Splitu 2016. – 2019. godine. Split Art Convention / Galerija Meštrović u Splitu 2018. godine.

Ivo Mateljak rođen je 1996. godine u Makarskoj. Završio je Srednju školu fra Andrije Kačića Miošića u Makarskoj kao hotelsko turistički tehničar potom je završio preddiplomski studij Slikarstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi izv. prof. Deana Jokanovića Toumina te diplomski studij Slikarstva u klasi doc. art. Vedrana Perkova. Sudjelovao je na više skupnih izložbi.

Mia Minigo rođena je 1996. godine u Splitu. 2015. godine završila je Školu likovnih umjetnosti u Splitu, smjer grafički dizajner. Iste godine upisala je studij Slikarstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Preddiplomski studij završila je u klasi prof. Deana Jokanovića Toumina 2018. godine, a 2021. godine je diplomirala je u klasi prof. Vedrana Perkova.

Ivona Pupačić rođena je 1996. godine u Splitu. Završila je Školu za dizajn, grafiku i održivu gradnju, smjer dizajner unutrašnje arhitekture. Preddiplomski studij završila je u klasi prof. Deana Jokanovića Toumina 2018. godine, a 2021. godine je diplomirala je u klasi prof. Vedrana Perkova. Sudjelovala je na nekoliko skupnih izložbi. Dobitnica je Rektorove nagrade u akademskoj godini 2019./2020. Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu te jednogodišnje stipendije za studenta/icu likovne akademije u sklopu natječaja Erste fragmenti 16.