Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 18. Siječanj 2022. u 13:10

Kultura promjene

Edukultura SC – Virve Sutinen (FI/DE): Kustoske prakse i kustoski diskurs u izvedbenim umjetnostima

LIS.
15
Ned
15. Listopad 2017.
Nedjelja u 11:00
Teatar &TD — Ulaz besplatan!
LIS.
14
Sub
14. Listopad 2017.
Subota u 11:00
Teatar &TD — Ulaz besplatan!
LIS.
13
Pet
13. Listopad 2017.
Petak u 11:00
Teatar &TD — Ulaz besplatan!
LIS.
12
Čet
12. Listopad 2017.
Četvrtak u 11:00
Teatar &TD — Ulaz besplatan!

Kad i gdje: 12.-15. listopada 2017. (11-17 h; moguć je i dogovor termina sa zainteresiranim polaznicima); Polukružna dvorana Teatra &TD - Studentski centar u Zagrebu, ulaz besplatan.

FB: Virve Sutinen

Informacije i prijave s vašim kratkim motivacijskim pismom i kontaktima šaljite na edukultura.sc@gmail.com najkasnije do 10. listopada u ponoć.

Počet ćemo kratkom poviješću kustoske prakse u izvedbenim umjetnostima u posljednjih 30 godina. Tada, u sektoru likovne umjetnosti svjedočimo usponu nezavisnih kustosa koji postaju globalni autori, zvijezde i trendsetteri, a scena izvedbene umjetnosti ubrzanim se tempom informira o kustoskim praksama i kustoskom diskursu.

Tijekom radionice raspravljat ćemo o praktičnim, teorijskim i političkim implikacijama naše prakse. Pristupit ćemo pojmu suvremenog kao metodi, a ne kao razdoblju, stilu ili estetici, i pogledati kako se nositi sa suvremenim pri razvijanju ideja. Istražit ćemo kako osobne povijesti i politika odigravaju svoje uloge u donošenju vrijednosnih sudova, umjetničkih izbora i planova za karijeru. Preispitat ćemo vještine i kompetencije potrebne za posao kustosa. Dotaknut ćemo se i raspravljati o temama poput bojkota, nejasne granice između umjetnika i kustosa te instrumentalizacije umjetnosti. Raspravljat ćemo o ulozi publike u procesu umjetničkog programiranja te ispitati odgovornosti kustosa naspram publike. Raspravljat ćemo o globalnoj inkluziji i lokalnosti. Čitat ćemo tematski povezane knjige i članke, individualno voditi pojedine diskusije te zajednički osmišljavati strategije i poboljšanja kustoskih projekata svakog od sudionika. (Virve Sutinen)

Virve Sutinen umjetnička je voditeljica jednog od najvećih i najznačajnih plesnih festivala u svijetu, berlinskoga Tanz im Augusta (2014-2017.). Svoje će dugogodišnje iskustvo i znanje podijeliti s hrvatskim producentima, kustosima i studentima. Studirala je na Sveučilištu u Helsinkiju, a diplomirala na New York University - Performance Studies Departmentu 1994. Bila je umjetnička direktorica i glavna menadžerica Dansens HUS Stockholma od 2008. Od 1997. do 2007. bila je direktorica Kiasma kazališta i zadužena za programe izvedbenih umjetnosti na Kiasma, Muzeju suvremene umjetnosti u Helsinkiju. Sutinen je, također, bila umjetnička direktorica Moving in November Festivala i Rotation – Dance and Music Film i Video Festivala te je 2000. uz Mikaela Aaltonena, osnivala URB - Urban Festival te Theatre Now Festival s Riittom Aarniokoski. Sutinen je aktivna u nekoliko nacionalnih i međunarodnih mreža gdje drži niz počasnih mjesta, od kojih je najpoznatija kao predsjednica IETM (International Contemporary Performing Arts Network) od 2007., i predsjedavajuća u Nordic Culture Point’s mobility and network programme od 2006. Jedna je od osnivača/ica EDN (European Dancehouse Network) i jedna od umjetničkih direktora/ica ENPARTS (European Network of Performing Arts).

Radionica kustoskih praksi i kustoskog diskursa u izvedbenim umjetnostima realizira se u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien te je dio projekta Edukultura SC koji se realizira uz potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.