Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 18. Siječanj 2022. u 13:10

Kultura promjene

Škvadra feat Švabić/Klemenić: PLAŽA

LIS.
23
Ned
23. Listopad 2022.
Nedjelja u 20:00
Teatar &TD - Velika
LIS.
22
Sub
22. Listopad 2022.
Subota u 20:00
Teatar &TD - Velika

premijera: 22. 9. 2021., Velika &TD/Ulaznice / Ulaznice.hr Facebook

Koncept, ideja i režija: Aleksandar Švabić, Damir Klemenić

Scenski pokret: Damir Klemenić

Izvođači i koautori: Ema Kani, Gendis Putri Kartini, Margareta Firinger, Šimun Stankov, Marta Habulin, Una Štalcar-Furač, Nataša Kopeč

Glazba: Filip Vrtarić

Kostimografija: Mia Popovska, David Morhan

Producentica: Una Štalcar-Furač

Koprodukcija: UO Škvadra i Teatar &TD

Financirano sredstvima Ministarstva kulture, podržano rezidencijalnim prostorom u Mediteranskom plesnom centru i Kazalištu Kamenjak.


Ne postoji značenje izvan onoga čemu mi dajemo smisao. U ideji, odlazak na plažu prihvaćen je kao prostor i vrijeme u kojem se opuštamo u vlastitoj intimi, polumeditativnom stanju, u poluprirodnom ambijentu. Takvi momenti lucidnosti rijetki su i kratki, češće ih zamjenjuju prizori s mnoštvom ljudi, s istim ciljem. Predah i odmor. Ubrzo prostor plaže postaje vrtlog buke, želja, rituala i navika kojih je i sam dio. Postaje prostor izlaganja i procjenjivanja, osude i fascinacije. Gužva pojedinaca koji se nemirno bore svatko za svoj mir. I tako nešto što je u ideji trebalo biti opuštajuće postaje tjeskobno i napeto. Pa šta?!

Plaža rastvara, uvećava, pikselizira događaje koji se odvijaju na lokaciji stvarne plaže i daje im priliku da postanu dramske situacije, koreografije. Plažu nazivamo društvenom intimom, mjestom postavljanja socijalnih normi i društvenog konsenzusa u čemu otkrivamo mogućnost da svaki detalj postane prilika za plesno-dramsko oblikovanje.

„Ne znam ima li ovaj svijet smisao koji ga nadrasta. Međutim, znam da ne poznajem taj smisao i da mi je, za sada, nemoguće poznati ga. Što za mene znači smisao izvan mog života? Mogu razumjeti samo ljudskim pojmovima. Ono što dodirujem, ono što mi se opire, eto što razumijem. (...) Kakvu drugu istinu priznati mogu, a da ne lažem, a da ne umiješam nadu koje nemam i koja ne znači ništa u granicama mog držanja?" (Albert Camus)