Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 18. Siječanj 2022. u 13:10

Kultura promjene

Studentski centar | 25. Ožujak 2011. u 07:23

Prezentacija rezidencije Petera Scisciolija i Ane Sofrenović večeras u SEK-u!

Peter Sciscioli (New York) / Ana Sofrenović (Beograd)

Rad-u-nastajanju; suradnja na relaciji New York-Zagreb-Beograd

Autori i izvođači: Peter Sciscioli i Ana Sofrenović

Petak, 25. ožujka, 2011. u 19h @dvorana SEK Teatra &TD

Ulaz slobodan!

Za ovu jednokratnu prezentaciju, američki performer/koreograf Peter Sciscioli i srpska glumica/vokalistica Ana Sofrenović podijeliti će svoj novi rad koji su započeli putem Skype-a u ljeto 2010. godine. Sciscioli i Sofrenović sreli su se tijekom radionice legendarne kompozitorice/pjevačice Meredith Monk u Carnegie Hall-u u NYC 2006. godine, a bavili su se, kao polaznom točkom, njihovim zajedničkim interesom za kombiniranjem glasa i pokreta unutar kazališnog i koreografskog konteksta. Istražujući ljudske odnose kroz senzacije, stanja, situacije i namjere, oni postavljaju pitanje; kako osjećamo nevidljive i često teško objašnjive veze s drugima kroz prostor i vrijeme?

Projekt je dobio potporu CEC Artslink-a iz New Yorka, te je dijelom financiran sredstvima Dance Theater Workshop’s Suitcase Fund-a kao dio East/Central Europe Cultural Partnerships Programa i Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu-Kulture promjene-Teatra &TD, uz potporu fondacije Trust for Mutual Understanding.

Za više informacija, molimo posjetite petersciscioli.com.

Peter Sciscioli i Ana Sofrenović upoznali su se u siječnju 2006. godine tijekom stručne radionice pod vodstvom Meredith Monk pod pokroviteljstvom Carnegie Hall Weill Music Institute-a u New Yorku. Među 19 pjevača iz cijeloga svijeta izabranih za sudjelovanje na radionici, Sciscioli i Sofrenovic bili su odabrani za učenje značajnoga i poticajnoga djela Meredith Monk – «Dolmen Music», koje je kasnije izvedeno u Zankel Hall-u. Od tog trenutka njih dvoje održavaju aktivan kontakt na daljinu kojim razmjenjuju ideje i izvedbene prakse, dijele iskustva i misli putem e-maila i videa postavljenih na internet. U studenome 2009. godine Sofrenović se vraća u New York kao stipendistica CEC ArtsLink-a. Ugostila ju je neprofitna organizacija Meredith Monk, The House Foundation for the Arts, u kojoj Sciscioli također djeluje kao pomoćni menadžer i pomoćnik Meredith Monk. Ovi susreti poslužili su kao početne točke njihove umjetničke suradnje.

Biografije:

PETER SCISCIOLI njujorški je performer i koreograf čiji rad obuhvaća ples, glazbu (glas, violinu) te kazalište. 2008. godine osnovao je Peter Sciscioli Performance Projects kako bi podržao kreaciju interdisciplinarnih djela. Također je osnivački član The M6: Meredith Monk Music Third Generation, a s Meredith Monk blisko surađuje kao izvođač i pomoćnik. Kao izvođač nastupao je u djelima umjetnika poput Ping Chong, Jane Comfort, DD Dorvillier, Daria Fain, Philip Glass, Susan Marshall, Fiona Templeton i Mary Zimmerman u New Yorku, Chicagu i Europi.

Scisciolijev interdisciplinarni rad i suradnje predstavljene su u prostorima poput The 92nd St Y, The Duke on 42nd Street, Joyce SoHo, La Mama, The Kitchen, Movement Research u prostorima Judson Church, PS122; Earthdance i The Yard, u Chicagu; na Aljasci, New Mexicu, North Carolini, Utahu i Vermontu; te Brazilu i Hondurasu. Završio je Oberlin College i Trinity/La Mama Program. petersciscioli.com

ANA SOFRENOVIĆ nagrađivana je filmska i kazališna glumica i vokalistica iz Beograda, Srbije. Počela je javno nastupati sa 4 godine. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu a svoje školovanje kasnije nastavila na Royal Academy of Music u Londonu. Ostvarila je veliki broj uloga u nekim od najznačajnih filmskih i kazališnih produkcija u Jugoslaviji, a glumila je i u nekoliko BBC-ijevih filmskih produkcija. Njezino koncertno iskustvo varira od rocka i jazza do muzičkog kazališta i suvremene glazbe. 2009. izabrana je kao CEC ArtsLink Fellow (New York) te je surađivala i nastupala s Meredith Monk u BAM-u. Drugi dio Artslink rezidencije provela je na Yale Drama School. Sofrenović je napravila nekoliko originalih kazališnih djela u Londonu i Beogradu, najrecentniji rad je CODA, suradnja s redateljem, kompozitoricom, vizualnim umjetnikom i koreografom koja izaziva uobičajeno poimanje kazališta u Beogradu. Ona nastavlja svoje istraživanje kući i u inozemstvu.