Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - Culture of Change it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre, radio. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 09. Svibanj 2017. u 12:00

apap
Re-Imagine Europe
Re-Imagine Europe

Kultura promjene

Kultura promjene | 10. Srpanj 2017. u 08:31

Radni seminar za umjetnike „Sourcing within / Pronalazeći iznutra“ s Ang Gey Pin ponovno u &TD-u!

Vokalni lab - MODUL 1 – Ang Gey Pin (SG): Pronalazeći iznutra / Sourcing within

kad i gdje: 21. - 23. srpnja od 10 do 17 sati u Teatru &TD (Studentski centar Zagreb) te 24.- 30. srpnja, 10-13h i 17-20h u zaštićenom krajobrazu rta Kamenjak u Istri.
kotizacija za polaznike iz Hrvatske: 350kn (samo ZG); 750kn (samo Pula); 950 kn (ZG + Pula) / studenti: 295 kn (ZG); 635kn (Pula); 805kn (ZG+Pula)

Smještaj na Rtu Kamenjak plaća se posebno. Postoji više opcija smještaja, od 20kn po danu nadalje. Detaljnije informacije te prijave s vašim kratkim motivacijskim pismom i kontaktima na edukultura.sc@gmail.com najkasnije do 18. srpnja u ponoć.

Vokalni lab Kulture promjene SC-a u sklopu projekta Edukultura SC u suradnji s ekscenom pokreće novu seriju intenzivnih radionica posvećenih istraživanju glasa i kreativnog umjetničkog procesa s fokusom na razvoju vlastitih izvedbenih/autorskih materijala polaznika programa. Radionice će se odvijati kroz tri modula pod vodstvom mentorica slovenske koreografkinje i vokalne umjetnice Irene Tomažin te singapurske kazališne umjetnice Ang Gey Pin, a završit će javnom prezentacijom radova polaznika u Teatru &TD.


Voditeljica radionice singapurska je kazališna umjetnica Ang Gey Pin koja je svoju kazališnu praksu razvijala gotovo cijelo desetljeće kao članica Workcentre-a Jerzya Grotowskog i Thomasa Richardsa u paraleli s tai chijem te kao pedagog na brojnim renomiranim institucijama (Grotowski Institutu, Sveučilištima Kent, Yale, Weslayn, Irvine..). Radionica je namijenjena glumcima, pjevačima, plesačima, izvođačima, ali i redateljima, dramaturzima, pedagozima. Gey Pin vodit će sudionike prema razvijanju pristupa kreativnim procesima koji ujedinjuju izvođačeve fizičke i vokalne sposobnosti. Sudionici će se voditi prema otkrivanju načina djelovanja – skladom, namjerom, živošću, bez napora, kontaktom s partnerima, detaljno i jasno. Elementi su mahom preuzeti iz kineskih borilačkih vještina. Vokalne vježbe fokusiraju se na konstantno izoštravanje našeg sluha u skladu s našim srcem te uključuju rad na pjesmama, pjevanju i tekstu. Svaki sudionik predložit će i stvoriti individualni kreativni rad u odnosu prema svom učenju i izvedbenoj umjetnosti kojom se bavi. Zajedno s umjetnicima, Gey Pin će istražiti kako kreativni rad uključuje, živi i teče s našim životom, na oslobađajući način, vodeći nas bliže kreativnosti, u njenom originalnom smislu riječi.

ZA PONIJETI I PRIPREMITI:

  1. 1. Potraga za tjelesnim glasom (Zagreb, 21-23/07/17)

Radna sesija u Zagrebu će se ponajprije fokusirati na praktičan pristup radu s glasom (tjelesnom glasu) koji se usredotočuje na brigu o sebi kroz aktivno traženje, konstantno izoštravajući vlastita osjetila i intuitivne odgovore, usklađujući se s našim dubljim potrebama i asocijacijama.

Polja istraživanja uključuju:

• organski odgovor kroz asocijacije, sjećanja, maštu, te kontakte u prostoru, sa samim sobom i drugima;

• aktivan način slušanja, neprestano reagirajući na promjenjivu okolinu;

• pjevanje koje je nalik govoru i obratno;

• fino ugađanje našeg srca prilikom tijekom slijeđenja glazbene partiture i kroz improvizaciju sa zvukovima;

• pjevanje kao način povezivanja sa svojim kulturnim izvorom; i

• pjevanje kao način brige o sebi.

1.1. Molim vas ponesite udobnu odjeću za rad.

1.2. Donesite pjesmu, i tekst, koji su vam bliski i osobno važni (ne duži od 3 minute). Ukoliko svirate glazbeni instrument, možete ga donijeti.

2. Prirodno tijelo (Istra, 24 --- 30/07/17)

Sesiju u Istri ćemo posvetiti istraživanju i razumijevanju našeg tijela u prirodi – prirodnog tijela. Osim uobičajenih elemenata radova Sourcing Within radnog seminara, iskusit ćemo neke aspekte našeg rada okruženi prirodnim krajolikom, vježbama / aktivnostima koje imaju potencijal da probude našu instinktivnu prirodu kao ljudska bića; potičući nove i nepoznate teritorije istraga za nas kao izvođače.

2.1. Molim vas ponesite udobnu odjeću za rad.

2.2. Ponesite par cipela za rad na otvorenom.

2.3. Donesite svoj kreativni rad, koji možete raditi i razvijati na otvorenom i / ili u zatvorenom prostoru. To može biti tekst, pjesma(e), zvukovi, pokret, objekt (i). Razmislite i o odgovarajućoj odjeći za svoj kreativni komad.

2.4. Za one koji su već radili s Gey Pin, možete joj direktno pisati ako imate specifične potrebe u razvijanju vašeg rada.

Naizgled paradoksalnom putanjom, singapurska umjetnica Ang Gey Pin napustila je svoju domovinu da bi otkrila korijene svog kineskog porijekla. U ranijem periodu Ang je sudjelovala u Grotowskovom završnom seminaru 'Objective Drama' na Sveučilištu California-Irvine. Gotovo cijelo desetljeće bila je članica Workcentrea Jerzya Grotowskog i Thomasa Richardsa (Italija), s kojim je putovala diljem Europe i Azije s projektom 'The Bridge: developing theatre arts...' Pri povratku u Singapur postala je suosnivačica Kazališta OX. Kao umjetnički direktor, vodila je istraživanje tog kazališta o kineskim izvedbenim elementima i performansima u nekonvencionalnim prostorima. Djelujući kao nezavisna umjetnica od 2006, Ang nastavlja svoje međunarodno djelovanje i podučavanje. Ang je djelovala kao umjetnica na rezidenciji i pedagog na Grotowski Institutu (Poljska), Nanyang Akademiji lijepih umjetnosti (Singapur), Sveučilištu Kent u Canterburyu (Ujedinjeno Kraljevstvo), Sveučilištu Weslayn i Sveučilištu Yale (Sjedinjene države), među ostalim renomiranim institucijama. Nedavno je napisala predstave 'By The Way', 'Winter Never Came Spring Already Arrived' i 'Feast of You Shen' koje je izvodila za američku, azijsku i europsku publiku. Njezin rad nalazi se u nekoliko znanstvenih časopisa i knjiga posvećenih interkulturalnom kazalištu, uključujući i Paul Allainov: 'Poslije Grotowskog: Nova generacija' (New Theatre Quarterly 18.1, 2002) i 'Crossing Cultural Borders Through the Actor’s Work: Foreign Bodies of Knowledge' (Routledge, 2008) od Cláudia Tatinge Nascimento. Ang je dobitnica nekoliko kazališnih nagrada koje dodjeljuje singapursko Nacionalno vijeće za umjetnost.

Vokalni lab Edukulture SC radi se u suradnji Kulture promjene SC-a i ekscene, a prvi modul će se većinom održati u prekrasnom, zaštićenom krajobrazu Rta Kamenjaka, zahvaljujući suradnji s Plesnim studiom Liberdance. Edukultura SC realizira se uz potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

***slijede: 30.8.-3.9.2017. DRUGI MODUL pod vodstvom Tomažin te 12.-16.12.2017. TREĆI MODUL pod vodstvom Gey Pin.